Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gedenkteken in de vorm van een zitbank ter nagedachtenis aan professor Adrien Huet, hoogleraar aan de Technisch Hogeschool van Delft in Delft

Overig

Kalverbos 4
2611XW Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: 1901
Architect: Adolf Le Comte/A.W.M. Odé


Beschrijving van Gedenkteken in de vorm van een zitbank ter nagedachtenis aan professor Adrien Huet, hoogleraar aan de Technisch Hogeschool van Delft

Inleiding In 1901 ontworpen en geplaatst GEDENKTEKEN in de vorm van een zitbank ter nagedachtenis aan professor Adrien Huet, hoogleraar aan de Technisch Hogeschool van Delft. De uit natuursteen vervaardigde herinneringsbank is vervaardigd naar een ontwerp van Adolf Le Comte en is voorzien van een door prof. A.W.M. Odé ontworpen en vervaardigd bronzen medaillon met de in reliëf uitgevoerde beeltenis van Huet. De zitbank maakt onderdeel uit van het complex op het terrein van de voormalige gemeentelijke begraafplaats (1829-1874) - het huidige Kalverbos - en staat in het beschermde stadsgezicht van Delft. Omschrijving De herinneringsbank is opgebouwd uit natuurstenen blokken (waarschijnlijk Pouillenay-steen) en heeft een symmetrisch vooraanzicht. Het midden van de bank wordt geaccentueerd door een boven de bovenrand van de bank uitstekende rondboog met een in brons gegoten portretmedaillon met de en profil uitgevoerde beeltenis van Adrien Huet. De bank heeft een recht middengedeelte en een gewelfd deel aan weerszijden. De gewelfde delen worden aan de voorzijde afgesloten door een uit gestapelde, enigszins bollende onderdelen samengestelde balusters met een bolbekroning. Deze balusters zijn aan de voorzijde voorzien van de jaartallen 1839 (links) en 1899. De horizontaal door diepteverschil in tweeën verdeelde rugpartij van de bank heeft een afgeronde bovenrand en is aan de achterzijde kwartrond aan de bovenkant. De lagere delen zijn vlak. Het zitgedeelte met de afgeronde hoeken rust op vijf zware consoles. De voetplaat vóór de bank is van grijze hardsteen. Waardering De herinneringsbank is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de stedenbouwkundige en de architectuurhistorische waarde. De zitbank heeft cultuurhistorische waarde als monument ter herinnering aan een man die was verbonden aan een onderwijsinstelling, welke voor Delft van zeer groot belang was en is. De zitbank heeft ensemblewaarde als een bijzonder element in het Kalverbos, dat van stedenbouwkundig en historisch belang is. De bank is tevens van belang vanwege de samenhang met een aantal bijzondere objecten in het Kalverbos. De zitbank heeft kunsthistorische en architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere, door kunstenaars van naam gemaakte ontwerp en vanwege het materiaalgebruik. De zitbank is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525309
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gedenkteken in de vorm van een zitbank ter nagedachtenis aan professor Adrien Huet, hoogleraar aan de Technisch Hogeschool van Delft in Delft

Dienstwoning voormalige Gemeentelijke Begraafplaats Haagpoort

Kalverbos 4
Delft
Inleiding In 1863, naar ontwerp van de stadsarchitect C.J. de Bruyn Kops gebouwde DIENSTWONING met de functies van baarhuis en wachtkamer v..

Restant van de in 1829 op het voormalige bastion bij de Haag(se)poort, het huidige Kalverbos, aangelegde gemeentelijke begraafplaats. Vier graven, waa ..

Kalverbos 4
Delft
Inleiding Het betreft het restant van de in 1829 op het voormalige bastion bij de Haag(se)poort, het huidige Kalverbos, aangelegde gemeente..

Lepelbrug

Wateringseweg ongenummerd, lepelbrug.
DELFT (Gemeente Delft)
Inleiding In 1928-1929 gebouwde stalen VERKEERSBRUG 'Lepelbrug' van het type ophaalbrug (Amsterdams type) ter vervanging van een houten voo..

Pompgebouw

Kalverbos 20
Delft
Inleiding POMPGEBOUW met REINWATERKELDER, onderdeel van het watertorencomplex in het Kalverbos en in 1918-1919 gebouwd bij de watertoren ui..

Watertoren

Kalverbos 22
Delft
Inleiding In 1895-1896 in opdracht van het gemeentelijke waterleidingbedrijf, de N.V. Delftsche Duinwaterleiding Maatschappij, gebouwde WAT..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gedenkteken in de vorm van een zitbank ter nagedachtenis aan professor Adrien Huet, hoogleraar aan de Technisch Hogeschool van Delft in Delft

Foto's (1)