Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De drie vergulde Acoleyen in Delft

Woonhuis

Markt 17 b
2611GP Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: 1903


Beschrijving van De drie vergulde Acoleyen

Inleiding WINKELWOONHUIS, genaamd 'De drie vergulde Acoleyen', in 1903 in iets gewijzigde vorm gebouwd naar ontwerp van architect C.J.L. Kersbergen uit 1899 in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance. In het pand was een mantelmagazijn gevestigd. De pui dateert uit 1912, toen het pand bij het links belendende pand werd getrokken. Het pand maakt onderdeel uit van de aaneengesloten gevelwand van de Markt en behoort samen met het belendende pand Markt 21 tot een complex winkelwoonhuizen aan de Markt. Omschrijving Onderkelderd pand op rechthoekige plattegrond van twee bouwlagen met kaplaag. Het zadeldak is deels uitgevoerd met een plat gedeelte en gedekt met rode Hollandse pannen. Het is opgetrokken in schoonmetselwerk met in de identieke trapgevels aan voor- en achterzijde rijke smeedijzeren ankers. De voorgevel ter breedte van twee vensterassen bestaat uit de houten winkelpui met op de eerste bouwlaag twee rechtgesloten vensters met ontlastingsbogen en boogvelden, hardstenen lekdorpels en schuiframen met bovenlichten voorzien van gekleurd glas-in-lood. In de topgevel een kleiner rechtgesloten venster onder hardstenen latei met schuifraam met driedelig bovenlicht en aan weerszijden smalle vensters. De trapgevel wordt afgesloten met een overhoeks geplaatste toppilaster. De houten winkelpui is uitgevoerd met aan weerszijden een pilaster en is afgesloten met een kroonlijst. Boven de pilasters wordt de lijst afgesloten met een console met gesneden maskerkop. Rechts een paneeldeur. Tussen de pilasters, boven de paneeldeur en de winkelentree, een reeks panelen met gesneden pilasters ertussen, waarboven een reeks van staande rondboogvensters met eveneens gesneden pilasters ertussen, gevuld met gekleurde glas-in-loodramen. In het fries de tekst: 'De drie vergulde Acoleyen'. De tweeassige achtergevel aan het water van de Wijnhaven bevat op kelderniveau rechtgesloten vensters met stolpramen met achtruitsbovenlicht, op de tweede bouwlaag vensters met ontlastingsbogen, stolpramen met drieruitsbovenlicht. Op de derde bouwlaag schuiframen. Topgevel als voorgevel. Waardering Het winkelwoonhuis aan de Markt 21 in 1903 gebouwd naar ontwerp van architect C.J.L. Kersbergen uit 1899 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde - als uitdrukking van een functie; - als voorbeeld van de Neo-Hollandse Renaissance, vanwege de plaats die het inneemt in het oeuvre van de architect Kersbergen en vanwege de karakteristieke hoofdvorm, materiaalgebruik, detaillering en de hoge mate van gaafheid daarvan. Het pand heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging als onderdeel van de westelijke gevelwand aan het centrale marktplein in het beschermde stadsgezicht van Delft en vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met Markt 21. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525298
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De drie vergulde Acoleyen in Delft

De zijworm

Markt 21
Delft
Inleiding WINKELWOONHUIS, genaamd 'De zijworm', in 1903 in iets gewijzigde vorm gebouwd naar ontwerp van architect C.J.L. Kersbergen uit 18..

Stadsboterhuis

Markt 17
Delft
Stadsboterhuis. Aan de westwand van de Markt schuin achter het stadhuis gelegen sober bouwwerk met bakstenen lijstgevel, voorzien van brede ..

Teemsbrug

Oude Kerkstraat 1
Delft
Aan het begin van de Oude Langendijk bij de Markt. Gemetselde boogbrug met ijzeren balusterleuningen, blijkens sluitsteen uit 1760, vernieuw..

Winkelwoonhuis met winkelpui in de trant van het Neo-Classicisme

Markt 23
Delft
Inleiding WINKELWOONHUIS uit de tweede helft van de negentiende eeuw met winkelpui in de trant van het Neo-Classicisme. Het pand ligt aan ..

Pand met aan de marktzijde ongeveer vierkant voorhuis onder dwars schilddak

Markt 15
Delft
Pand met aan de Marktzijde ongeveer vierkant voorhuis (XVIIIb) onder dwars schilddak. Eenvoudige gevel met geprofileerde vensterdorpels en k..

Kaart & Routeplanner

Route naar De drie vergulde Acoleyen in Delft

Foto's (1)