Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderijcomplex Veelust in Delft

Boerderij

Schieweg 168
2627AS Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Boerderijcomplex Veelust

Inleiding De BOERDERIJ 'Veelust' aan de Schieweg 168 is rond 1890 gebouwd. De boerderij is van het type dwarshuisboerderij en maakt deel uit van een reeks van boerderijen, die de Schie als ontginningsbasis hebben. De lage en drassige gronden zijn vrijwel alleen geschikt voor veeteelt, wat ook de naam van de boerderij verklaart. De boerderij is op enige afstand van de openbare weg gesitueerd. Een hek markeert de toegang tot het erf, waarop zich tevens een aantal schuren bevinden. Het erf is omgeven door sloten en begroeid met diverse boomsoorten. Het gebouw is opgetrokken in een streekeigen Traditioneel-ambachtelijke bouwtrant. Omschrijving Boerderij van het dwarshuistype op een L-vormige plattegrond. Het voorste gedeelte, in gebruik als woning, bestaat uit een kelder, begane grond en kapverdieping onder een zadeldak, waarvan de nok evenwijdig is aan de Schieweg. Haaks op dit voorste gedeelte is een even hoog zadeldak geplaatst. Daarbovenuit steekt de noklijn van het bedrijfsgedeelte. De zadeldaken zijn gedekt met gesmoorde tuile du Nord. Op het zadeldak bevindt zich een dakkapel met vierruits dubbel venster. De gevels zijn opgetrokken in grauwe rode bakstenen in kruisverband, boven een gepleisterde plint. Strekken bevinden zich boven vensters en deuren. De windveren zijn met houtsnijwerk gedecoreerd. In de gevels bevinden zich vensters met T-schuiframen, waarvan enkele behangen zijn met luiken. In een aantal bovenlichten is glas-in-lood geplaatst. De keldervensters zijn voorzien van diefijzers. In de asymmetrische voorgevel (zuidzijde) staat een paneeldeur met gietijzeren raamrooster en bovenlicht boven een stoep. Waardering De boerderij 'Veelust' is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde. De boerderij is van cultuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een traditioneel type. De boerderij heeft architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een laat negentiende-eeuwse streekeigen landelijke bouwstijl. De boerderij heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de overige complexonderdelen en vanwege de beeldbepalende ligging en de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige boerderijen aan de Schie, waarvan meerdere eveneens een monumentenstatus bezitten. De boerderij is tevens van belang vanwege de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525288
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderijcomplex Veelust in Delft

Boerderijcomplex Veelust, toegangshek

Schieweg 168
Delft
Inleiding Het TOEGANGSHEK behoort tot het boerderijcomplex 'Veelust'. Het hekwerk is geplaatst aan het einde van de negentiende eeuw, ten t..

Boerderijcomplex Veelust, veeschuur

Schieweg 168
Delft
Inleiding VEESCHUUR, onderdeel van het boerderijcomplex 'Veelust' aan de Schieweg te Delft. De schuur staat voor op het erf, aan de zuidzi..

Boerderijcomplex Veelust, hooischuur

Schieweg 168
Delft
Inleiding HOOISCHUUR, onderdeel van het boerderijcomplex 'Veelust' aan de Schieweg te Delft. De schuur staat op het erf links van de boerd..

Boerderijcomplex Veelust, schuur

Schieweg 168
Delft
Inleiding SCHUUR, onderdeel van het boerderijcomplex 'Veelust' aan de Schieweg te Delft. De schuur staat op het erf links van de boerderij,..

Boerderijcomplex Veelust, schuur

Schieweg 168
Delft
Inleiding SCHUUR, onderdeel van het boerderijcomplex 'Veelust' aan de Schieweg te Delft. De schuur staat parallel aan en rechts van de boer..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)