Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hammenwoning: schuur ten noordoosten van de boerderij in Delft

Boerderij

Rotterdamseweg 155
2628AL Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Hammenwoning: schuur ten noordoosten van de boerderij

Inleiding SCHUUR uit omstreeks 1900, behorende bij het complex "Hammenwoning". De schuur bevindt zich ten noordoosten van de boerderij. Omschrijving De vrijstaande schuur is in baksteen (schoonmetselwerk met gecementeerde plint) opgetrokken op een rechthoekige plattegrond. Er zijn staafankers verwerkt. De schuur is uitgevoerd met zadeldak, gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. In de dak enkele kleine dakvensters en in het zuidelijke dakvlak een hijsluik met dubbele houten luiken. De getoogde stalvensters onder strekken bevatten meerruits stalen ramen en hebben gecementeerde lekdorpels. De symmetrische voorgevel (westgevel) bevat twee getoogde stalvensters in de eerste laag en twee in de topgevel. De topgevel is afgewerkt met een sierlijke, houten windveer en makelaar. De asymmetrische zuidgevel bevat een dubbele houten deur, een tweedelige, houten staldeur met meerdelig bovenlicht, een dubbele houten deur met vijfdelig bovenlicht en in totaal zeven stalvensters. De symmetrische oostgevel bevat uiterst links en rechts twee staldeuren met driedelig bovenlicht, in het midden een stalvenster en in de topgevel twee dezelfde vensters. Een eenvoudige windveer met rijkere makelaar sluit de topgevel af. De noordgevel bevat tien stalvensters. De schuur is ingedeeld in drie ruimten: een stalruimte, een voergedeelte en een driebeukige ruimte met deel en links en rechts stallen. De stal is uitgevoerd met houten standvinken en een taszolder. Waardering De schuur uit omstreeks 1900, behorende bij het complex "Hammenwoning" is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf en herkenbaar historisch-functioneel onderdeel van de boerenhofstede, met een karakteristieke hoofdvorm, materiaalgebruik, detaillering en interne indeling. De schuur heeft stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex "Hammenwoning" en vanwege de beeldbepalende ligging aan de Rotterdamseweg en vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525279
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hammenwoning: schuur ten noordoosten van de boerderij in Delft

Hammenpoort

Rotterdamseweg 155
Delft
Hammenpoort. Inrijpoort van hofstede. Renaissancevormen. 1608.

Hammenwoning: vrijstaande woning

Rotterdamseweg 155
Delft
Inleiding Het vrijstaande WOONHUIS behorende tot de boerenhofstede "Hammenwoning" is in de huidige vorm in 1926-1927 tot stand gekomen, in ..

Hammenwoning: karnschuur (ten zuidoosten van woonhuis)

Rotterdamseweg 155
Delft
Inleiding KARNSCHUUR uit de zeventiende eeuw, behorende bij het boerderijcomplex "Hammenwoning". De karnschuur bevindt zich ten zuidoosten ..

Hammenwoning: vierroeden hooiberg

Rotterdamseweg 155
Delft
Inleiding HOOIBERG, behorende bij het boerderijcomplex "Hammenwoning". De hooiberg bevindt zich ten oosten van het woonhuis. Omschrijving..

Hammenwoning: vijfroeden hooiberg ten oosten van woonhuis

Rotterdamseweg 155
Delft
Inleiding HOOIBERG, behorende bij het boerderijcomplex "Hammenwoning". De hooiberg bevindt zich ten oosten van het woonhuis. Omschrijving..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)