Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mauriciusbrug in Delft

Weg En Waterwerk

Oude Delft 105
2611BE Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: 1872
Architect: C.J. de Bruyn Kops. (vermoedelijk)


Beschrijving van Mauriciusbrug

Inleiding "Mauriciusbrug", VERKEERSBRUG van het type boogbrug in de stijl van het Eclecticisme omstreeks 1872 over de Oude Delft binnen het beschermd stadsgezicht van Delft, vermoedelijk naar ontwerp van C.J. de Bruyn Kops. Brug behoort tot complex van twee vaste boogbruggen, die over de Binnenwatersloot en de Oude Delft liggen, daar waar deze grachten op elkaar aansluiten. De brug is in de jaren 1999-2000 gerestaureerd waarbij een betonnen kern is aangebracht. Omschrijving Boogbrug met gemetselde onderbouw met forse landhoofden, die sterk in breedte toenemen naar de kaden. De onderbouw is op de hoeken afgewerkt met natuurstenen blokken. Het gemetselde tongewelf van de smalle doorvaartopening is afgewerkt met ijzeren, geklinknagelde fronten. Het concavevormige wegdek is met klinkers bestraat. De gietijzeren balustrade staat op een natuurstenen dekplaat en loopt ruim door langs de kaden. Aan de noordzijde heeft de borstwering achthoekige, gietijzeren pijlers. Aan de zuidzijde van het brugdek vormt de balustrade met vijf pijlers een eenheid met de oostelijke balustrade van de brug over de Binnenwatersloot. De doorlopende onderregel en bovenregel van de balustrade worden verbonden door spijlen in doorlopend rondboogmotief, die afgewisseld worden door kleine tussenpijlers, die tot aan de handlijst doorgetrokken zijn. Waardering De brug van het type boogbrug in de stijl van het Eclecticisme uit omstreeks 1872 over de Oude Delft is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde - als uitdrukking van een specifieke functie en van verkeerskundige ontwikkelingen; - vanwege de karakteristieke vormgeving, materiaalgebruik en detaillering en de hoge mate van gaafheid. De brug heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de ensemblewaarde met de brug over de Binnenwatersloot, vanwege de beeldbepalende ligging over de Oude Delft en als onderdeel van de gegroeide stedelijke en waterstaatkundige structuur binnen het beschermde stadsgezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525255
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Mauriciusbrug

De Mauriciusbrug is een brug in de Zuid-Hollandse stad Delft. De boogbrug, vermoedelijk naar ontwerp van C.J. de Bruyn Kops, is gebouwd in de stijl van het eclecticisme rond 1872. De brug overspant de Oude Delft tussen de Binnenwatersloot en de Peperstraat. De laatste restauratie vond in 2000 plaats.

Externe link


Monumenten in de buurt van Mauriciusbrug in Delft

Gepleisterd hoekpand met hoog schilddak

Oude Delft 105
Delft
Gepleisterd hoekpand met hoog schilddak en van 19e eeuws karakter.

Pand met lijstgevel

Oude Delft 111
Delft
Pand met lijstgevel (XIXb). De eerste verdiepingsvensters hebben hoofdgestellen op consoles.

Pand onder dwars schilddak en met gepleisterde lijstgevel

Oude Delft 111A
Delft
Pand onder dwars schilddak en met gepleisterde lijstgevel (XIXA). Geprofileerde, houten vensteromlijstingen.

Twee, in de parterre samengetrokken panden onder schilddaken met dakkapellen. Hoekpand Kloksteeg. Eenvoudige lijstgevels. Nr. 113 heeft een gepleister ..

Oude Delft 113
Delft
Twee, in de parterre samengetrokken panden onder schilddaken met dakkapellen. Hoekpand Kloksteeg. Eenvoudige lijstgevels (XVIII B). Nr. 113 ..

Pand onder schilddak en met in de gevel natuurstenen banden en geblokte ontlastingsbogen. Sierankers. Kroonlijst met verdiepte panelen en drie gesnede ..

Binnenwatersloot 32
Delft
Pand onder schilddak en met in de gevel natuurstenen banden en geblokte ontlastingsbogen (XVIIa). Sierankers. Kroonlijst met verdiepte panel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Mauriciusbrug in Delft

Foto's (1)