Reparatiewerkplaats in Delft

Nijverheid Industrie

Koornmarkt 22

Beschrijving van Reparatiewerkplaats

Inleiding Tot het complex van 'Garage Centraal' behoort deze REPARATIEWERKPLAATS, die tegelijkertijd met de overige complexonderdelen in 1926 is gebouwd in opdracht van G.C. Jense naar ontwerp van de architect L.C. Kalis. De reparatiewerkplaats staat in het beschermde stadsgezicht van Delft. Omschrijving De reparatiewerkplaats in de noordoosthoek van het binnenterrein grenst aan de zuidzijde aan de reeks garageboxen en aan de westzijde aan een klein kantoor. De schuifdeur van de werkplaats is in de zuidgevel opgenomen. De werkplaats heeft een rechthoekige plattegrond met één bouwlaag onder een betonnen schaaldak. Waardering De reparatiewerkplaats is als onderdeel van het complex Garage Centraal van cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde. De reparatiewerkplaats is van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een kenmerkende ontwikkeling in de eerste helft van de twintigste eeuw, namelijk de opkomst van het gemotoriseerde verkeer. De reparatiewerkplaats is van architectuurhistorische waarde vanwege vroege toepassing van een betonnen schaaldak. De reparatiewerkplaats heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de bijzondere ligging in het centrum van de stad Delft en vanwege de ruimtelijk-functionele relatie met het poortgebouw, de chauffeurswoningen en het binnenterrein. De reparatiewerkplaats is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)