Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Garageboxen in Delft

Gebouw

Koornmarkt 22
2611EG Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: 1926


Beschrijving van Garageboxen

Inleiding Tot het complex 'Garage Centraal' behoort deze reeks GARAGEBOXEN, die tegelijkertijd met de overige complexonderdelen in 1926 is gebouwd in opdracht van G.C. Jense naar ontwerp van de architect L.C. Kalis. De garagedeuren zijn gemoderniseerd. De garagboxen staan in het beschermde stadsgezicht van Delft. Omschrijving De reeks garageboxen aan de zuidoostzijde van het binnenterrein grenst aan het poortgebouw enerzijds en aan de reparatiewerkplaats anderzijds. De garagageboxen zijn opgenomen in een rechthoekig volume van één bouwlaag met plat dak. De garagedeuren worden afgewisseld door gemetselde muurdammen, die tevens de scheidingswanden van de boxen vormen. Waardering De reeks garageboxen is als onderdeel van het complex Garage Centraal van cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde. De garageboxen hebben cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een kenmerkende ontwikkeling in de eerste helft van de twintigste eeuw, namelijk de opkomst van het gemotoriseerde verkeer. De garageboxen zijn van architectuurhistorische waarde vanwege de kenmerkende vormgeving, die gerelateerd is aan het gebruik. De garageboxen hebben stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de bijzondere ligging in het centrum van de stad Delft en de ruimtelijk-functionele relatie met het poortgebouw, de chauffeurswoningen en het binnenterrein. De garageboxen zijn tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525240
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Garageboxen in Delft

Poortgebouw

Koornmarkt 22
Delft
Inleiding Het POORTGEBOUW van het complex 'Garage Centraal' aan de Koornmarkt is gebouwd in 1926 in opdracht van G.C. Jense naar ontwerp va..

Reparatiewerkplaats

Koornmarkt 22
Delft
Inleiding Tot het complex van 'Garage Centraal' behoort deze REPARATIEWERKPLAATS, die tegelijkertijd met de overige complexonderdelen in 19..

Pand ter breedte van drie vensterassen, parterre met verdieping, dwars schilddak

Koornmarkt 20F
Delft
Pand ter breedte van drie vensterassen, parterre met verdieping, dwars schilddak. Goede lijstgevel, met stucdecoratie, XIXc.

Pand ter breedte van vijf vensterassen, parterre met verdieping, dwars schilddak

Koornmarkt 20A
Delft
Pand ter breedte van vijf vensterassen, parterre met verdieping, dwars schilddak. Goede lijstgevel, met stucdecoratie. XIXc.

Hoekpand Nickersteeg met hoge, gepleisterde tuitgevel

Koornmarkt 51
Delft
Hoekpand Nickersteeg. Pand (XVII) met hoge, gepleisterde tuitgevel. Deuromlijsting in het linker gedeelte van de gevel met pilasters. In de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Garageboxen in Delft

Foto's (1)