Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De dubbele chauffeurswoning behoort tot het complex van 'Garage Centraal' in Delft

Woonhuis

Molstraat 19
2611EM Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: 1926


Beschrijving van De dubbele chauffeurswoning behoort tot het complex van 'Garage Centraal'

Inleiding De dubbele CHAUFFEURSWONING aan de Molstraat behoort tot het complex van 'Garage Centraal'. De woningen werden in 1926 in opdracht van G.C. Jense naar ontwerp van de architect L.C. Kalis gebouwd. De sobere woningen zijn gebouwd in een aan stijl die verwant is aan de late Amsterdamse School. De woningen waren oorspronkelijk naast en boven een poort gebouwd, die toegang gaf tot het binnenterrein van de garage. Deze doorgang is dichtgebouwd. De chauffeurswoning staat in het beschermde stadsgezicht van Delft. Omschrijving De dubbele chauffeurswoning is in de zuidoostelijke gevelwand van de smalle Molstraat gesitueerd. Het pand heeft een rechthoekige plattegrond en twee bouwlagen onder een schilddak. In het dak is een brede dakkapel met plat dak opgenomen. De vrijwel symmetrische voorgevel telt twee bouwlagen onder een overstekende gootlijst. De met rode baksteen gemetselde eerste en tweede bouwlaag worden van elkaar gescheiden door een brede betonnen latei, die de overspanning van de vroegere poort vormt. De eerste bouwlaag biedt ruimte aan een teruggelegen gevel, met afgeschuinde wanden, waarin de toegangen tot de woningen zijn ondergebracht. De tweede bouwlaag heeft twee zeslichts vensters, waarvan het linker een regelverdeling heeft. Waardering De dubbele chauffeurswoning aan de Molstraat is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde. Het object is van cultuurhistorische waarde vanwege de specifieke functie binnen een groter geheel; als chauffeurswoningen behorend bij een garagecomplex. Het object heeft als onderdeel van het complex stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de bijzondere, zeldzame ligging binnen het centrum van de stad Delft en de ruimtelijk-functionele relatie met het poortgebouw en het binnenterrein. De woningen zijn tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525239
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De dubbele chauffeurswoning behoort tot het complex van 'Garage Centraal' in Delft

Pand met gesausde trapgevel

Koornmarkt 36
Delft
Pand met gesausde trapgevel (XVIIa). Onder de top, die naast de onderste trappen geflankeerd wordt door overhoekige pinakels, een geprofilee..

Hoekpand Molsteeg waarvan de zijgevel nog de oorspronkelijke moppen toont. Voorgevel onder rechte lijst en gepleisterd. Muurankers. Hoog schilddak. St ..

Koornmarkt 32
Delft
Hoekpand Molsteeg. Laat-middeleeuwse pand, waarvan de zijgevel nog de oorspronkelijke moppen toont. Voorgevel onder rechte lijst en gepleist..

Hoekpand Molsteeg met schilddak en gepleisterde lijstgevel uit eerste helft 19e eeuw

Koornmarkt 34
Delft
Hoekpand Molsteeg (XVII) met schilddak en gepleisterde lijstgevel (XIXA).

Pand met eenvoudige lijstgevel en schilddak

Koornmarkt 38
Delft
Pand met eenvoudige lijstgevel (XIXa) en schilddak.

Laat-middeleeuws bouwlichaam op de hoek van de Molsteeg. Hoog schilddak. Voorgevel onder rechte lijst

Brabantse Turfmarkt 51
Delft
Laat-middeleeuws bouwlichaam op de hoek van de Molsteeg. Hoog schilddak. Voorgevel onder rechte lijst (midden XIX).

Kaart & Routeplanner

Route naar De dubbele chauffeurswoning behoort tot het complex van 'Garage Centraal' in Delft

Foto's (1)