Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eikenhorst: grenspaal in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Rijksstraatweg 591
2245BE Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1840-1860


Beschrijving van Eikenhorst: grenspaal

Inleiding Midden-19de-eeuwse GRENSPAAL op de hoek van de Rijksstraatweg en de Raaphorstlaan, is gelegen op de zuidwesthoek van de buitenplaats Eikenhorst. Z.K.H. Prins Frederik, tweede zoon van Koning Willem I verwierf in de periode 1838-1846 diverse landgoederen in Voorschoten (Ter Horst) en Wassenaar (o.a. Raaphorst, Eikenhorst, De Paauw, Backershagen, Groot Haesebroek, Wildrust, De Drie Papegaaien). Om de begrenzing van zijn omvangrijke landgoed aan te geven liet hij op de hoeken van zijn bezit grenspalen plaatsen, ter afbakening van zijn jachtgebied, waarvan nog slechts enkele op hun oorspronkelijke plaats staan. Deze paal markeert de zuidwesthoek van het grondgebied van de prins ten zuidoosten van de Rijksstraatweg. Omschrijving Op vierkant grondvlak, bijna twee meter hoge hardstenen grenspaal met kapelletjes en geprofileerde afdekking en basement. Aan de ene zijde is in bas-reliƫf aangegeven 'HOEK', aan andere zijde de tekst 'Eigen jagt van Z.K.H. prins Frederik'. Waardering Grenspaal is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde door de typologische en de functionele, ruimtelijke samenhang met de buitenplaats Eikenhorst. De paal heeft tevens historisch-geografische waarde als onderdeel van een groter ensemble van grenspalen, de 19de-eeuwse begrenzing van het landgoed De Horsten, gelegen binnen de gemeenten Voorschoten en Wassenaar. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525235
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eikenhorst: grenspaal in Wassenaar

Eikenhorst: dienstwoning en schuur

Rijksstraatweg 591
Wassenaar
Inleiding De bij de buitenplaats Eikenhorst behorende DIENSTWONING, gedateerd 1927, vervangt een ouder exemplaar op ongeveer dezelfde plaa..

Backershagen: grot (hermitage)

Rust en Vreugdlaan 1A
Wassenaar
Omschrijving GROT (HERMITAGE) (13) behorende bij de historische buitenplaats Backershagen. De grot/hermitage dateert uit het einde van de ..

Backershagen: damwand / keermuur

Rust en Vreugdlaan 1A
Wassenaar
Omschrijving DAMWAND/KEERMUUR (14) behorende bij de historische buitenplaats Backershagen. Aan de voet van de hoog opgeworpen heuvel waaro..

Backershagen: tuinkoepel

Rust en Vreugdlaan 1A
Wassenaar
Omschrijving KOEPEL (15) behorende bij de historische buitenplaats Backershagen. Aan de Rijksstraatweg op een hoge, kunstmatig opgetrokken ..

Ivecke: woonhuis

Rust en Vreugdlaan 2
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 WOONHUIS van de historische buitenplaats 'Ivecke' uit 1913-1914 in Neo-Lodewijk XVI-stijl gebouwd in opdracht ..

Kaart & Routeplanner