R.K. Kerkhof Sambeek: grafkruis van A. Nabbe in Sambeek

Graf Begraafplaats

algemene begraafplaats
5447ZG Sambeek (gemeente Boxmeer)

Beschrijving van R.K. Kerkhof Sambeek: grafkruis van A. Nabbe

Inleiding In de noordoostelijke hoek van de algemene begraafplaats van Sambeek staat het GRAFKRUIS van A. Nabbe (+1941), dat waarschijnlijk uit het eerste kwart van de twintigste eeuw dateert. Omschrijving Het ajour gietijzeren kruis heeft in het centrum de ingegoten, in vergelijking met andere kruisen, zeer kleine corpus van de gekruisigde Christus. De kruisarmen zijn gesierd met afbeeldingen van engelenkopjes en tarwearen. Waardering Het gietijzeren grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het gietijzeren grafmonument. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel. Het is gaaf bewaard gebleven. Als onderdeel van een samenhangende reeks gietijzeren grafmonumenten is het zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)