Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eikenhorst: toegangshek bij zuidelijke entree in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Raaphorstlaan 5
2245BE Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1900-1910


Beschrijving van Eikenhorst: toegangshek bij zuidelijke entree

Inleiding Het TOEGANGSHEK staat aan de zuidwestelijke entree van Eikenhorst, deels geplaatst tegen de portierswoning Raaphorstlaan 5. De vroeg 20ste-eeuwse hekpijlers zijn Classicistisch van vorm. Omschrijving Twee betonnen geblokte hekpijlers met piramidevormige kussens zijn voorzien van ijzeren gehengen. Het oorspronkelijke hekwerk ontbreekt. Waardering Het toegangshek is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een ruimtelijk en functioneel onderdeel bij de historische buitenplaats Eikenhorst, die de entree van de buitenplaats aan de zijde van de Raaphorstlaan markeert. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525229
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eikenhorst: toegangshek bij zuidelijke entree in Wassenaar

Landhuis Het Dok met tuin en tuinhuisje

Eikendael 5
Wassenaar
Inleiding LANDHUIS genaamd Het Dok met bijbehorende TUIN en TUINHUISJE. Het huis is in 1906-1907 gebouwd in neorenaissancestijl door archit..

Eikenhorst: portierswoning

Eikenhorst 5
Wassenaar
Inleiding Uit het midden van de 19de eeuw stammende PORTIERSWONING bij de zuidwestelijke entree van Eikenhorst is gebouwd in de traditie v..

Boerderij "Beresteinhoeve"

Raaphorstlaan 4
Wassenaar
Het pand ontleent zijn monumentale waarde uitsluitend aan de boerderij "Beresteinhoeve" 1848, oude topgevel, langhuistype. Opzij de karnmol..

Boerderij "Laan en Berg"

Raaphorstlaan 3
Wassenaar
Het pand ontleent zijn monumentale waarde uitsluitend aan de boerderij "Laan en Berg" (17e eeuw), hoog kort dwarshuis, met verdieping, gedee..

Alpina

Raaphorstlaan 17b
Wassenaar
Inleiding WOONHUIS 'Álpina' van het type landhuis met inpandige GARAGE gebouwd in 1932 in Engelse Landhuisstijl en bijbehorende TUINAANLEG..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eikenhorst: toegangshek bij zuidelijke entree in Wassenaar