Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Raaphorst, ijskelder in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Rijksstraatweg 519
2245BA Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 19e eeuw 1800 19e eeuw


Beschrijving van Raaphorst, ijskelder

Inleiding 19de-eeuwse IJSKELDER, behorend bij de buitenplaats Raaphorst, welke deel uitmaakt van het hoofdcomplex De Horsten. De ijskelder is gelegen ten westen van de grote waterpartij, nabij de dienstwoning aan de Rijksstraatweg en de grote waterpartij. N.B. De ijskelder bevindt zich anno 1997 in bouwkundig slechte staat. Omschrijving Aarden verhoging met bakstenen fundamenten. Waardering De IJSKELDER is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en ensemblewaarde: - vanwege de typologie en ouderdom; - als onderdeel van de historische buitenplaats De Horsten in het algemeen en Raaphorst in het bijzonder; - door de bijzondere functionele en ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525210
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Raephorst
De Raephorst in 2014
Wapensteen

Landgoed De Raephorst is een landgoed in Wassenaar. Vroeger heeft hier een kasteel gestaan.

Kasteel Raephorst bestaat niet meer en Landgoed de Raephorst is samengegaan met Landgoed ter Horst en wordt nu De Horsten of Landgoed de Horsten genoemd. Ook Eikenhorst, het landgoed waar in 1986 prinses Christina ging wonen, en waar nu koning Willem Alexander met zijn gezin woont, maakt deel uit van De Horsten.

Het kasteel

In het begin van de 13de eeuw wordt een kasteel gebouwd door Kerstand van Raephorst. Zijn nazaten wonen er eeuwenlang. De eerste afbeelding staat op een tapijt, waarop ook Leidens ontzet staat afgebeeld. Op tekeningen uit de 17de eeuw is te zien dat er veel is aangebouwd.

Begin 18de eeuw werd het kasteel bewoond door twee zusters. In 1706 boden zij het kasteel aan als hoofdprijs van een loterij, omdat zij het gebouw niet konden onderhouden. Winnaar was luitenant-generaal van de Engelse troepen, William Cadogon, die het verkocht. Uiteindelijk kwam het in handen van Adriaan Pieter Twent.

Het landgoed

Toen Prins Frederik, de tweede zoon van koning Willem I, in 1838 Landgoed de Paauw in Wassenaar kocht uit de nalatenschap van Adriaan Pieter Twent, kocht hij uit diezelfde nalatenschap ook De Raephorst (grondgebied Wassenaar) en Ter Horst (grondgebied Voorschoten), beiden aan de oostkant van de straatweg (later N44). De resten van kasteel Raephorst werden afgebroken, wél bleef een deel van een oude boerderij staan, waarop het wapen van de familie Raephorst te zien is en het jaartal 1639. Het kasteel heeft waarschijnlijk ten oosten van deze boerderij gestaan. Het landgoed is eigendom van Prinses Beatrix. Prinses Margriet heeft het recht van erfpacht en opstal op Boerderij De Raephorst.


Monumenten in de buurt van Raaphorst, ijskelder in Wassenaar

Raaphorst, dienstwoning in Eclectische stijl

Rijksstraatweg 519
Wassenaar
Inleiding Bij de historische buitenplaats Raaphorst behorende DIENSTWONING is in Eclectische stijl in het midden van de 19de eeuw gebouwd ..

Woonhuis van het type landhuis in Neo-Hollandse Renaissance stijl

Raadhuislaan 1
Wassenaar
Inleiding WOONHUIS van het type landhuis met HEK uit 1923 in Neo-Hollandse Renaissance' stijl is ontworpen door de Wassenaarse architect M...

kasteel buitenplaats

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 12 GRENSPAAL behorende bij de historische buitenplaats De Paauw. Aan de NO-zijde van het huis een hardstenen achthoekige grenspa..

Raaphorst, schiethuis met schietdoel

Raaphorst 6
Wassenaar
Inleiding SCHIETHUIS met SCHIETDOEL, behorende tot de buitenplaats Raaphorst staat op een open weide ten zuidoosten van de grote waterpart..

Raaphorst, botenhuis annex uitkijkpost

Raaphorst 6
Wassenaar
Inleiding BOTENHUIS, ANNEX UITKIJKPOST in een Eclectische, aan de neo-Gotiek verwante stijl is waarschijnlijk omstreeks 1855 ontworpen doo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Raaphorst, ijskelder in Wassenaar