Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Raaphorst, grenspaal nabij het toegangshek in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Raaphorst 2
2245BA Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 19e eeuw 1800 19e eeuw


Beschrijving van Raaphorst, grenspaal nabij het toegangshek

Inleiding 19de-eeuwse GRENSPAAL staat nabij het toegangshek van de buitenplaats Raaphorst. Vergelijkbare paaltjes komen ook voor bij de Raadhuislaan, Lange Kerkdam, Voorlinden en Nachtegaallaan/hoek Schouwweg en hebben initialen als "KVW, BV, B-H, P en R (Raaphorst, Paauw). Ze zijn aangebracht ter markering van de grenzen van de verschillende buitenplaatsen, als Backershagen en Raaphorst, en dateren waarschijnlijk uit de 19de eeuw, de periode dat A.P. Twent en Z.K.H. prins Frederik der Nederlanden eigenaar waren van verschillende van deze buitenplaatsen. Omschrijving Een achthoekig grenspaaltje van ca. 50 cm hoog, met halfbolvormige bekroning en in bas-reliëf het opschrift "DH" aan de ene zijde en "TP" aan de andere zijde. Waardering Vrij gave Grenspaal is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde door de typologische en de functionele, ruimtelijke samenhang met de overige buitenplaatsen in Wassenaar en maakt als zodanig onderdeel uit van een groter ensemble grenspalen, die dienen ter markering van de grenzen van de buitenplaatsen, waaronder Raaphorst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525207
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Raephorst
De Raephorst in 2014
Wapensteen

Landgoed De Raephorst is een landgoed in Wassenaar. Vroeger heeft hier een kasteel gestaan.

Kasteel Raephorst bestaat niet meer en Landgoed de Raephorst is samengegaan met Landgoed ter Horst en wordt nu De Horsten of Landgoed de Horsten genoemd. Ook Eikenhorst, het landgoed waar in 1986 prinses Christina ging wonen, en waar nu koning Willem Alexander met zijn gezin woont, maakt deel uit van De Horsten.

Het kasteel

In het begin van de 13de eeuw wordt een kasteel gebouwd door Kerstand van Raephorst. Zijn nazaten wonen er eeuwenlang. De eerste afbeelding staat op een tapijt, waarop ook Leidens ontzet staat afgebeeld. Op tekeningen uit de 17de eeuw is te zien dat er veel is aangebouwd.

Begin 18de eeuw werd het kasteel bewoond door twee zusters. In 1706 boden zij het kasteel aan als hoofdprijs van een loterij, omdat zij het gebouw niet konden onderhouden. Winnaar was luitenant-generaal van de Engelse troepen, William Cadogon, die het verkocht. Uiteindelijk kwam het in handen van Adriaan Pieter Twent.

Het landgoed

Toen Prins Frederik, de tweede zoon van koning Willem I, in 1838 Landgoed de Paauw in Wassenaar kocht uit de nalatenschap van Adriaan Pieter Twent, kocht hij uit diezelfde nalatenschap ook De Raephorst (grondgebied Wassenaar) en Ter Horst (grondgebied Voorschoten), beiden aan de oostkant van de straatweg (later N44). De resten van kasteel Raephorst werden afgebroken, wél bleef een deel van een oude boerderij staan, waarop het wapen van de familie Raephorst te zien is en het jaartal 1639. Het kasteel heeft waarschijnlijk ten oosten van deze boerderij gestaan. Het landgoed is eigendom van Prinses Beatrix. Prinses Margriet heeft het recht van erfpacht en opstal op Boerderij De Raephorst.


Monumenten in de buurt van Raaphorst, grenspaal nabij het toegangshek in Wassenaar

Raaphorst, grenspaal jachtgebied van prins Frederik

Raaphorst 2
Wassenaar
Inleiding Midden-19de-eeuwse GRENSPAAL, nabij het toegangshek van de buitenplaats Raaphorst. Z.K.H. Prins Frederik, tweede zoon van Koning..

Raaphorst, toegangshek

Raaphorst 2
Wassenaar
Inleiding 18de-eeuws TOEGANGSHEK in Lodewijk-XIVstijl, dat na 1945 enige meters in zuidoostelijke richting is verplaatst, naar de huidige ..

Raaphorst, schuur met voorgevel in een eclectische, aan de neogotiek verwante bouwstijl

Raaphorst 2
Wassenaar
Inleiding SCHUUR met voorgevel in een Eclectische, aan de Neogotiek verwante bouwstijl uit omstreeks 1860 staat op een open plek in het bo..

Raaphorst, schuur in ambachtelijk-traditionele bouwtrant

Raaphorst 2
Wassenaar
Inleiding SCHUUR in Ambachtelijk-Traditionele bouwtrant uit de 19de of begin 20ste eeuw behoort bij de historische buitenplaats Raaphorst...

Raaphorst, schuur in ambachtelijk-traditionele bouwtrant

Raaphorst 2
Wassenaar
Inleiding SCHUUR in Ambachtelijk-Traditionele bouwtrant uit 19de of 20ste eeuw behoort bij de historische buitenplaats Raaphorst. Deze sta..

Kaart & Routeplanner

Route naar Raaphorst, grenspaal nabij het toegangshek in Wassenaar