Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Raaphorst, dienstwoning in Eclectische stijl in Wassenaar

Kasteel Buitenplaats

Raaphorst 1
2245BA Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1838-1845 (circa)


Beschrijving van Raaphorst, dienstwoning in Eclectische stijl

Inleiding De bij de historische buitenplaats Raaphorst behorende DIENSTWONING uit ca. 1838-1845 in Eclectische stijl is ontworpen in de periode dat Zocher jr. in dienst van Z.K.H. prins Frederik werkzaam was op zijn landgoederen De Horsten en de Paauw. De dienstwoning ligt op de voormalige buitenplaats Raaphorst langs de Umfahrungsweg, nabij een open ruimte aan één van de assen van het voormalige kasteel. Omschrijving Vrijstaande éénlaagse, symmetrisch opgezette, deels onderkelderde bouwmassa heeft een plattegrond op basis van een latijns kruis. De haaks op elkaar aansluitende zadeldaken met breed overstek zijn gedekt met geglazuurde, gesmoorde Hollandse pannen en hebben zinken nok- en hoekkepers. Op de nok bevindt zich een uit grauwe baksteen opgetrokken schoorsteen. De windveren zijn van hout. De gevels zijn zandsteenkleurig gepleisterd, voorzien van geblokte hoeklisenen, die een over alle gevels doorlopende cordonlijst dragen. De plint is zwart geschilderd. De vensters op de begane grond zijn overwegend zesruits schuiframen, deels voorzien van binnenluiken. Het iets vooruitspringende middendeel van de voorgevel (zuidoost) is een puntgevel, voorzien van een paneeldeur met tweeruits bovenlicht, toegankelijk via twee stoeptreden. Op de verdieping bevindt zich een rond tuimelraam. In de terugliggende flankerende langsgevels bevindt zich elk één venster. De beide symmetrisch ingedeelde kopgevels (noordoost/zuidwest) hebben op de begane grond twee vensters. Het engelenraam op de verdieping bestaat uit een, door smalle ramen geflankeerd, vierruits klapraam, met daarboven een rondboogvormig bovenlicht, voorzien van straalsgewijze roedenverdeling. De achtergevel (noordwest) heeft rechts (west) van de lange dwarsvleugel een kelderluik met diefijzers. Van de beide langsgevels van de dwarsvleugel is de zuidwestelijke blind en de noordoostelijke heeft een paneeldeur met tweeruits bovenlicht en één venster. De kopgevel (noordwest) heeft links in de gevel een keldervenster met luik. Op de verdieping bevindt zich een rondboogvenster met houten geprofileerde omlijsting en een zesruits raam. In het interieur is de oorspronkelijke indeling in hoofdlijnen gehandhaafd. Waardering De bij de historische buitenplaats Raaphorst behorende DIENSTWONING is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische-, cultuurhistorische- en ensemblewaarde: - als goed voorbeeld van dienstwoning uit het midden van de 19de eeuw in Eclectische stijl; - als onderdeel van de historische buitenplaats De Horsten in het algemeen en Raaphorst in het bijzonder; - door de gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, in het bijzonder van het exterieur; - door de bijzondere functionele, stilistische en ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen van de buitenplaats; - door de beeldbepalende situering langs de Umfahrungsweg en een open ruimte langs een van de hoofdassen van het voormalige kasteel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525205
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Raephorst
De Raephorst in 2014
Wapensteen

Landgoed De Raephorst is een landgoed in Wassenaar. Vroeger heeft hier een kasteel gestaan.

Kasteel Raephorst bestaat niet meer en Landgoed de Raephorst is samengegaan met Landgoed ter Horst en wordt nu De Horsten of Landgoed de Horsten genoemd. Ook Eikenhorst, het landgoed waar in 1986 prinses Christina ging wonen, en waar nu koning Willem Alexander met zijn gezin woont, maakt deel uit van De Horsten.

Het kasteel

In het begin van de 13de eeuw wordt een kasteel gebouwd door Kerstand van Raephorst. Zijn nazaten wonen er eeuwenlang. De eerste afbeelding staat op een tapijt, waarop ook Leidens ontzet staat afgebeeld. Op tekeningen uit de 17de eeuw is te zien dat er veel is aangebouwd.

Begin 18de eeuw werd het kasteel bewoond door twee zusters. In 1706 boden zij het kasteel aan als hoofdprijs van een loterij, omdat zij het gebouw niet konden onderhouden. Winnaar was luitenant-generaal van de Engelse troepen, William Cadogon, die het verkocht. Uiteindelijk kwam het in handen van Adriaan Pieter Twent.

Het landgoed

Toen Prins Frederik, de tweede zoon van koning Willem I, in 1838 Landgoed de Paauw in Wassenaar kocht uit de nalatenschap van Adriaan Pieter Twent, kocht hij uit diezelfde nalatenschap ook De Raephorst (grondgebied Wassenaar) en Ter Horst (grondgebied Voorschoten), beiden aan de oostkant van de straatweg (later N44). De resten van kasteel Raephorst werden afgebroken, wél bleef een deel van een oude boerderij staan, waarop het wapen van de familie Raephorst te zien is en het jaartal 1639. Het kasteel heeft waarschijnlijk ten oosten van deze boerderij gestaan. Het landgoed is eigendom van Prinses Beatrix. Prinses Margriet heeft het recht van erfpacht en opstal op Boerderij De Raephorst.


Monumenten in de buurt van Raaphorst, dienstwoning in Eclectische stijl in Wassenaar

Raaphorst, grenspaal jachtgebied van prins Frederik

Raaphorst 2
Wassenaar
Inleiding Midden-19de-eeuwse GRENSPAAL, nabij het toegangshek van de buitenplaats Raaphorst. Z.K.H. Prins Frederik, tweede zoon van Koning..

Raaphorst, toegangshek

Raaphorst 2
Wassenaar
Inleiding 18de-eeuws TOEGANGSHEK in Lodewijk-XIVstijl, dat na 1945 enige meters in zuidoostelijke richting is verplaatst, naar de huidige ..

Raaphorst, schuur met voorgevel in een eclectische, aan de neogotiek verwante bouwstijl

Raaphorst 2
Wassenaar
Inleiding SCHUUR met voorgevel in een Eclectische, aan de Neogotiek verwante bouwstijl uit omstreeks 1860 staat op een open plek in het bo..

Raaphorst, schuur in ambachtelijk-traditionele bouwtrant

Raaphorst 2
Wassenaar
Inleiding SCHUUR in Ambachtelijk-Traditionele bouwtrant uit de 19de of begin 20ste eeuw behoort bij de historische buitenplaats Raaphorst...

Raaphorst, schuur in ambachtelijk-traditionele bouwtrant

Raaphorst 2
Wassenaar
Inleiding SCHUUR in Ambachtelijk-Traditionele bouwtrant uit 19de of 20ste eeuw behoort bij de historische buitenplaats Raaphorst. Deze sta..

Kaart & Routeplanner

Route naar Raaphorst, dienstwoning in Eclectische stijl in Wassenaar