Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Karschop in Beugen

Boerderij

Dorpsstraat 45
5835AG Beugen (gemeente Boxmeer)
Noord Brabant

Bouwjaar: circa 1875


Beschrijving van Karschop

Inleiding Aan de westelijke zijde van het erf van het complex staat, met de kopse gevel aan de straat gesitueerd, een langwerpig KARSCHOP uit omstreeks 1875. Omschrijving Het eenlaags object heeft een rechthoekige plattegrond en is afgedekt met een zadeldak, belegd met oud Hollandse pannen. De eindgevels zijn voorzien van een nokruiter en hardstenen afdeklijsten. In de straatgevel bevindt zich een getoogde opgeklampte inrijpoort. Ook in de oostelijke gevel, grenzend aan het erf, zijn twee inrijpoorten aangebracht. Waardering Het karschop is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in oostelijk Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij in het stroomgebied van de Maas. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een complex dat van belang is vanwege de gaafheid van het uit verschillende onderdelen bestaande geheel. Het is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de dorpse en landschappelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525203
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Karschop in Beugen

Krukhuisboerderij

Dorpsstraat 45
Beugen (Gemeente Boxmeer)
Inleiding De T-BOERDERIJ, bestaande uit het parallel aan de straat gelegen woonhuis en een aan de achterzijde haaks op het woonhuis gesitue..

Langsdeelschuur

Dorpsstraat 45
Beugen (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Aan de noordelijke zijde van het erf van het complex staat een driebeukige LANGSDEELSCHUUR, gebouwd omstreeks 1875. Omschrijving..

T-boerderij

Dorpsstraat 36
Beugen (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Aan de zuidelijke zijde van de Dorpsstraat staat, nabij de oude kom van Beugen, een T-BOERDERIJ in sobere Art Nouveaustijl uit om..

Martinus

Molenstraat 24
Beugen (Gemeente Boxmeer)
Molen. Ronde stenen bergkorenmolen uit omstreeks 1868.

Woonhuizen

Kerkplein 15
Beugen (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Aan de noordoostelijke zijde van de oude plaatse van Beugen staat een DORPSWOONHUIS, gebouwd omstreeks 1910 in Overgangsstijl met..

Kaart & Routeplanner