Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Mariahout

Kerkelijk Gebouw

Mariastraat 25
5738AH Mariahout (gemeente Laarbeek)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1932-1933
Architect: Phil Donders


Beschrijving van Pastorie

Inleiding. PASTORIE, gebouwd in 1932-1933 naar ontwerp van Phil Donders. Het gebouw ligt ten oosten van de O.L. Vrouw van Lourdeskerk. Omschrijving. Het eenlaagse pand heeft een plattegrond van in elkaar grijpende rechthoeken. Het is opgetrokken uit machinale baksteen en heeft boven de ver uitkragende houten gootlijst een samengesteld schilddak met verbeterde Hollandse dakpannen. De gevel aan de straatzijde bezit rechts twee vensters met bovenlicht, boven en onder van glas-in-lood voorzien. Alle vensters hebben betegelde vensterdorpels. Links een erker met baksteen borstwering en plat dak, alle vensters met glas-in-lood. Brede dakkapel met vier ramen waarin verdeling met loodstrippen. De westgevel bezit rechts een kruisvenster met glas-in-lood, ook in de risaliet met topgevel aan de linkerzijde zo'n raam. In het dakvlak rechts weer een dakkapel als aan de straatzijde. Onder het rechter venster een opgemetselde baksteen plantenbak. Rechts in de risaliet een rondboogportiek met geblokt gemetselde randen en kruis, vernieuwde paneeldeur. De dakaanzet van de topgevel is asymmetrisch. Op de eerste etage een tweelichts venster met glas-in-lood strippen. Daarboven onder gedecoreerd afdak een klok, in de nok staand siermetselwerk. Links hiervan een eenlaags aanbouw onder plat dak met deur onder luifel, met verbindende aanbouw naar kerk. De oostgevel bezit in het midden een eenlaagse uitbouw onder plat dak met deur, toegang gevend tot de priv├ętuin welke aan de straatzijde is afgeschermd door een baksteen muur. Rechts en links hiervan twee kruisvensters met glas-in-lood strippen. De overkragende daklijst wordt in het midden doorbroken door een baksteen deel met hoge vensters, waarachter zich de trap bevindt. Aan weerskanten van dit deel met plat dak waarop windveerpannen een tweelichts dakkapel met glas-in-lood strippen. Waardering. De pastorie is van algemeen belang als onderdeel van een complex dat een voorbeeld is van de ontwikkeling van het katholieke geloof in Noord-Brabant in het Interbellum en hangt samen met de bestuurlijke ontwikkeling, waarbij in landbouwontginningen nieuwe nederzettingen werden gesticht, die tegelijk een eigen parochie werden. Het geheel heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de wijze waarop de architect P. Donders een dergelijk parochiecentrum annex bedevaartsoord vorm heeft gegeven. Het gehele complex heeft ensemblewaarde vanwege de betekenis voor het aanzien van de streek en is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525194
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in Mariahout

O.L. Vrouw van Lourdes

Mariastraat 25
Mariahout (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. KERK, toegewijd aan O.L. Vrouw van Lourdes, opgetrokken in een mengeling van Expressionistische en Delftse School stijl. Ontworp..

Complex Mariastraat

Mariastraat 25
Mariahout (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. KRUISBEELD op Calvarieberg, behorende bij het kerkhof van de O.L. Vrouw van Lourdeskerk en gesitueerd ten noorden hiervan. Het k..

Twee beelden van Maria en Bernadette

Mariastraat 25
Mariahout (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. Twee BEELDEN van Maria en Bernadette, geplaatst in een processiebos ten noorden van de O.L. Vrouw van Lourdeskerk en de Lourdesg..

Boerderij op een krukvormige plattegrond in Ambachtelijk-traditionele stijl

Mariastraat 2
Mariahout (Gemeente Laarbeek)
Mariastraat 2, Mariahout (gem. Laarbeek) Inleiding. BOERDERIJ op een krukvormige plattegrond, gebouwd in 1938-1939 in Ambachtelijk-traditi..

Vogelenzang

Molendreef 6
Lieshout (Gemeente Laarbeek)
Molen. Ronde stenen bergkorenmolen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie in Mariahout

Foto's (1)