Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee beelden van Maria en Bernadette in Mariahout

Kerkelijk Gebouw

Mariastraat 25
5738AH Mariahout (gemeente Laarbeek)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1935


Beschrijving van Twee beelden van Maria en Bernadette

Inleiding. Twee BEELDEN van Maria en Bernadette, geplaatst in een processiebos ten noorden van de O.L. Vrouw van Lourdeskerk en de Lourdesgrot. Het bos is aangelegd in 1935, evenals de vijver die ontstond bij het bouwrijp maken van de grond. In het dichtbegroeide bos staan langs de slingerende paden 3 te beschermen objecten uit ca. 1935. Het in 1946 gebouwde openluchttheater valt buiten de rijksbescherming. Omschrijving. 1 Het eerste beeld vanaf de ingang van het park is een Mariabeeld. Het staat op een hardstenen sokkel van het torenmodel met rustica met aan de bovenzijde puntige kantelen. Vanuit de vierkante voetplaat ontspringen geschilderde smeedijzeren bladranken. Het stenen beeld van Maria is tot aan de knie beschadigd. Het gekroonde beeld heeft de handen gevouwen en aan de rechterarm een rozenkrans. Het geheel staat in een rond, met bakstenen afgezet bloemperk. 2 Bij de vijver staat op een sokkel van het torenmodel een beeld van de H. Bernadette. De sokkel met een schulprand aan de bovenzijde is van kunststeen. Het beeld is van kalksteen en is gesigneerd: Gebr. v. Eck Eindhoven. Bernadette draagt klompjes en heeft de handen gevouwen. 3 In de as van het beeld van Bernadette een kunststenen bloembak. Deze staat op een getrapte sokkel met drie bollen, waarop de platte schotel rust. Waardering. Het processiebos met beelden is van algemeen belang als onderdeel van een complex dat een voorbeeld is van de ontwikkeling van het katholieke geloof in Noord-Brabant in het Interbellum en hangt samen met de bestuurlijke ontwikkeling, waarbij in landbouwontginningen nieuwe nederzettingen werden gesticht, die tegelijk een eigen parochie werden. Het geheel heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de wijze waarop de architect P. Donders een dergelijk parochiecentrum annex bedevaartsoord vorm heeft gegeven. Het gehele complex heeft ensemblewaarde vanwege de betekenis voor het aanzien van de streek en is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525193
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twee beelden van Maria en Bernadette in Mariahout

O.L. Vrouw van Lourdes

Mariastraat 25
Mariahout (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. KERK, toegewijd aan O.L. Vrouw van Lourdes, opgetrokken in een mengeling van Expressionistische en Delftse School stijl. Ontworp..

Complex Mariastraat

Mariastraat 25
Mariahout (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. KRUISBEELD op Calvarieberg, behorende bij het kerkhof van de O.L. Vrouw van Lourdeskerk en gesitueerd ten noorden hiervan. Het k..

Pastorie

Mariastraat 25
Mariahout (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. PASTORIE, gebouwd in 1932-1933 naar ontwerp van Phil Donders. Het gebouw ligt ten oosten van de O.L. Vrouw van Lourdeskerk. Oms..

Boerderij op een krukvormige plattegrond in Ambachtelijk-traditionele stijl

Mariastraat 2
Mariahout (Gemeente Laarbeek)
Mariastraat 2, Mariahout (gem. Laarbeek) Inleiding. BOERDERIJ op een krukvormige plattegrond, gebouwd in 1938-1939 in Ambachtelijk-traditi..

Vogelenzang

Molendreef 6
Lieshout (Gemeente Laarbeek)
Molen. Ronde stenen bergkorenmolen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Twee beelden van Maria en Bernadette in Mariahout

Foto's (4)