Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilig Hartbeeld in Beek en Donk

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 3
5741GK Beek en Donk (gemeente Laarbeek)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1925
Architect: August Falise


Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding. Het HEILIG HART-BEELD dat direct ten noorden van de westtoren van de H. Michaëlkerk te Beek staat opgesteld is door Auguste Falise in 1925 in brons gegoten. Het is gesigneerd op de bronzen voetplaat. Omschrijving. Het beeld van een zegenende Christus met gevleugeld hart is ca. twee meter hoog en staat op een moderne handvorm bakstenen sokkel. Blijkens een gedenksteen in de sokkel is het beeld ter plaatse door het St. Antoniusgilde in 1982 opgesteld. Waardering. Het beeld is van algemeen belang. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van de kerkelijke kunstproductie, in het bijzonder als voorbeeld van het werk van de gerenommeerde beeldhouwer Falise. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een belangrijke bebouwingsgroep. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525192
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilig Hartbeeld
St Michaelkerk P1050858.JPG
Kunstenaar August Falise
Jaar 1925
Materiaal Brons
Locatie Kerkstraat, Beek
Monumentnummer 525192
Portaal:  Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in de Nederlandse plaats Beek, in de provincie Noord-Brabant.

Achtergrond

Het Heilig Hartbeeld van August Falise werd in 1925 gemaakt en is in 1982 door het St. Antoniusgilde geplaatst ten noorden van de westtoren van de Sint-Michaëlkerk. Een ander afgietsel van dit ontwerp staat in Noorbeek.

Beschrijving

Het beeld is een staande Christusfiguur die, als bemiddelaar, met zijn rechterhand naar de hemel wijst en met zijn linkerhand naar de aarde. Op zijn borst draagt hij het Heilig Hart. Het beeld staat op een bakstenen sokkel.

Waardering

Het beeldhouwwerk werd in 2002 als rijksmonument ingeschreven in het monumentenregister, het wordt beschouwd "als voorbeeld van de kerkelijke kunstproductie, in het bijzonder als voorbeeld van het werk van de gerenommeerde beeldhouwer Falise. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een belangrijke bebouwingsgroep."[1]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Heilig Hartbeeld in Beek en Donk

H. Michael

Kerkstraat 3
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. De PASTORIE van de H. Michaëlkerk is gelegen ten oosten van deze kerk en via de sacristie daarmee verbonden. Het gebouw is net ..

Sint-Michaëlkerk: Beeld van H. Michaël

Kerkstraat 3
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. Het betreft een ten zuiden van het schip van de H. Michaëlkerk te Beek opgesteld, gebroken-wit geschilderd kunststenen BEELD op..

Biechtstoel, Orgel, 11 beelden en enkele schilderijen van R.K. kerk

Kerkstraat 1
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
In de R.K. Kerk, die zelf niet op de lijst wordt geplaatst (1933, door J. Valk) een eiken biechtstoel uit plm 1750, een orgel uit XIX A, een..

H. Michael

Kerkstraat 1
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. De H. MICHAELKERK is een georiënteerde, zogenoemde christocentrische kruisbasiliek met westelijke toren van vijf geledingen, ee..

De Witte

Heuvelplein 6
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. CAFE 'De Witte' is gelegen naast het voormalige gemeentehuis aan het Heuvelplein te Beek. Het café dateert uit omstreeks 1890 e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)