Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Leonarduskerk: Koetshuis in Beek en Donk

Kerkelijk Gebouw

Kapelstraat 31
5741CB Beek en Donk (gemeente Laarbeek)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1910


Beschrijving van Sint-Leonarduskerk: Koetshuis

Inleiding. Achter de pastorie staat in de tuin een KOETSHUIS, gebouwd omstreeks 1910. De stijl van het gebouw is samengesteld uit verschillende motieven: de kap met houten betimmeringen met driespanmotief heeft elementen van de Chaletstijl, de steile dakhelling en een fors overstek doen Neo-Gotisch aan. Omschrijving Het eenslaags bakstenen gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een asymmetrisch (want aan de achterzijde lager aangezet) samengesteld zadeldak met tuile-de-nord pannen. Het dak heeft een steile helling en een fors overstek op gesneden houten korbelen. Het bakstenen muurwerk heeft een gebosseerde hardstenen plint en banden in een afwijkende kleur baksteen. De hoge topgevels zijn betimmerd. Het gebouw omvat drie delen: op de begane grond de eigenlijke koetsstalling en een paardenstal, terwijl op de zolder een tasruimte is ondergebracht. Deze hooizolder is toegankelijk via een luik met een hijsinstallatie onder overkragende topgevel, boven de inrijpoort van de stalling. In de gevels zijn eenvoudige lichten aangebracht, voorzien van een samengestelde omlijsting. De naast de stalling gelegen ruimte heeft een voordeur met samengesteld keperboog-bovenlicht, geflankeerd door lichten, en in de zijgevel een samengesteld venster, opgebouwd uit een centraal zesruits schuifvenster, geflankeerd door een T-schuifvenster. Waardering Het koetshuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het koetshuis. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere stijl en als uitzonderlijk voorbeeld van het late werk van C. Franssen. Het heeft ensemblewaarden als visueel middelpunt van de deels industriƫle bebouwingskern rondom de Zuid Willemsvaart. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525189
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint-Leonarduskerk: Koetshuis in Beek en Donk

R.K. Kerk

Kapelstraat 31
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. De R.K. KERK van de H.Leonardus de Noblac is een oorspronkelijk driebeukige Neo-Gotische kruisbasiliek, in 1898 gebouwd naar een..

Heilig Hartbeeld

Kapelstraat 31
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. Tussen de toren van de H. Leonarduskerk en de Kapelstraat staat een neo-gotisch H.Hartbeeld op sokkel, blijkens een inscriptie v..

R.K. Pastorie

Kapelstraat 29
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. De R.K. PASTORIE van de H.Leonardusparochie dateert uit 1895 en is gebouwd in een stijl met elementen van de Neo-Renaissance en ..

Vrededael

Kapelstraat 2
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. De VILLA Vrededael is markant gelegen op de hoek van de Zuid-Willemsvaart en de hoofdstraat van Donk, de Kapelstraat. Het gebouw..

Klinknagelfabriek

Bosscheweg 34
Beek en Donk (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. Achter het langgerekte tweelaags kantoorgebouw aan de Zuid-Willemsvaart ligt, haaks gelegen op het kanaal, een eenlaags FABRIEKS..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint-Leonarduskerk: Koetshuis in Beek en Donk

Foto's (1)