Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: Kapel met noordelijke blokvormige kloostervleugel in Sambeek

Kerkelijk Gebouw

Grotestraat 69
5836AC Sambeek (gemeente Boxmeer)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1882
Architect: J. Kayser


Beschrijving van Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: Kapel met noordelijke blokvormige kloostervleugel

Inleiding Tegen de westelijke, blinde gevel van de kloosterkapel is tegelijkertijd met de bouw van de zuidvleugel en de kapel een noordelijke blokvormige KLOOSTERVLEUGEL opgetrokken. Het gebouw dateert uit 1882 en is eveneens van de hand van J. Kayser, Venlo. In het gebouw waren op de begane grond het noviciaat en een gastenkamer ondergebracht en op de etage de ziekenzaal en een zijkoor. Thans is een deel van de vleugel in gebruik bij het Katechetisch Centrum Boxmeer. Omschrijving De tweelaags vleugel heeft een rechthoekige plattegrond en een zadeldak. Het sobere bakstenen muurwerk wordt bekroond door een met profielstenen gemetseld fries. Op de eerste etage zijn samengestelde houten kruisvensters, afgewisseld met smalle lichten, voorzien van smeedijzeren traliewerk. In het interieur zijn onder meer van belang de eenvoudige houten vloeren met brede delen, de paneeldeuren en de zolderverdieping, met een onbeschoten kap met houten spanten, met een dubbele, tot in de nok doorlopende middenstijl. het op de begane grond aan de kapel grenzende zijkoor heeft een neogotische houten deur, afkomstig uit de biechtstoel en een plafond met zware moer- en kinderbinten. Waardering De kloostervleugel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het contemplatieve, zelfvoorzienende klooster in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl en de plaats in het werk van de architect Kayser. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van klooster, boerderij en tuin. Het is tevens van belang in samenhang met de ontwikkeling van het kerkdorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525186
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: Kapel met noordelijke blokvormige kloostervleugel in Sambeek

Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: blokvormige kloostervleugel

Grotestraat 69
Sambeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding De blokvormige KLOOSTERVLEUGEL maakt onderdeel uit van het klooster van de zusters Monialen Redemptoristinnen te Sambeek en staat..

Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: zuidelijke kloostervleugel

Grotestraat 69
Sambeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Het tweede onderdeel van het klooster van de zusters Monialen Redemptoristinnen te Sambeek bestaat uit de deels parallel, deels h..

Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: Eenbeukige kapel

Grotestraat 69
Sambeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Tegen de noordelijke gevel van het oudste gedeelte van het klooster van de zusters Monialen Redemptoristinnen te Sambeek is in 18..

Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: muur, tuin, heilig hartbeeld, lourdesgrot, cavalrieberg, grafkelder

Grotestraat 69
Sambeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Aan de westelijke zijde van het klooster is een door een hoge bakstenen MUUR onder ezelsrug omgeven TUIN gelegen, met een HEILIG ..

Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: kloosterboerderij

Grotestraat 69
Sambeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Aan de oostelijke zijde van de tuin staat, langs de Grotestraat, de voormalige KLOOSTERBOERDERIJ, genaamd het St. Jozefhuis en da..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)