Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstwoning in Naarden

Woonhuis

Flevolaan 32
1411KD Naarden
Noord Holland

Bouwjaar: 1904


Beschrijving van Dienstwoning

Inleiding Aan de noordwestzijde van de Flevolaan gelegen DIENSTWONING uit 1904, deel uitmakend van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem". De woning is gebouwd naar ontwerp van K.P.C. de Bazel. Zowel in hoofdvorm als detaillerinq vertoont dit pand duidelijke overeenkomsten met de twee in hetzelfde jaar gebouwde dienstwoningen aan de Oud Blaricummerweg. Het kruisvenster in de rechter zijgevel, de serre tegen de linker zijgevel en de pui in de achtergevel zijn evenals het interieur niet oorspronkelijk. N.B. De latere aanbouw tegen de achtergevel is evenals de genoemde serre voor de bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving Op rechthoekig grondplan opgetrokken dienstwoning van één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt schilddak waarvan de noklijn evenwijdig loopt aan de weg. De nokeinden worden bekroond door een opengewerkte zinken piron waarin in de voor- en achterzijde het bouwjaar 1904 is uitgespaard. Halverwege de nok staat een vierkante schoorsteen van rode machinale waalsteen. De buitenmuren zijn gemetseld in rode genuanceerde machinale waalsteen in halfsteens verband met snijvoeg boven een zich verjongende plint van paarsrode machinale waalsteen in kruisverband met dito voeg. De gevels worden afgesloten door een omgaande bakgoot op geprofileerde gootklossen waaronder een fries met ruitmotieven voorzien van een hart van gele verblendsteen en een uitkragende strekkenlaag van dito baksteen als architraaf. De symmetrische voorgevel (ZO) telt drie door luiken geflankeerde zestienruits stolpramen met achtruits bovenlichten voorzien van een brede middenroede. De kalven in de vensters zijn gedecoreerd met uitgesneden siermotieven (links en rechts een cirkel en in het midden een beslagwerk)en de lekdorpels onder de vensters uitgevoerd in hardsteen. In het midden van het voorschild staat een dakkapel met een plat dak. De dakkapel boven de rechterzijgevel (NO) is voorzien van twee negenruits draairamen en een plat dak. Waardering De dienstwoning is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem" en als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een door K.P.C. de Bazel ontworpen dienstwoning uit het begin van de 20ste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525183
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dienstwoning in Naarden

Vml dienstwoning

Flevolaan 34
Naarden
Inleiding Voormalige DIENSTWONING, met bijbehorend TERRAS uit 1904, deel uitmakend van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem". Het door..

Vml zuivelfabriek

Flevolaan 43
Naarden
Inleiding Voormalige ZUIVELFABRIEK uit 1903, deel uitmakend van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem". Het gebouw, ontworpen door K.P...

Flessenspoelerij

Flevolaan 45
Naarden
Inleiding Voormalige FLESSENSPOELERIJ uit circa 1904, deel uitmakend van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem". Het gebouw, ontworpen ..

Kantoorgebouw annex dienstwoning

Flevolaan 67
Huizen
Inleiding Aan de zuidoostzijde van de Flevolaan gelegen voormalig KANTOORGEBOUW annex DIENSTWONING uit 1903, naar ontwerp van K.P.C. de Baz..

Hoofdgebouw

Flevolaan 41
Naarden
Inleiding Voormalige KOESTAL (hoofdgebouw) met bijbehorende vijfde STAL, hoofdonderdeel van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem", geb..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dienstwoning in Naarden