Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boogbrug in Naarden

Weg En Waterwerk

Oud Blaricummerweg
1410AA Naarden
Noord Holland

Bouwjaar: 1904
Architect: K.P.C. de Bazel


Beschrijving van Boogbrug

Inleiding Omstreeks 1904 gebouwde stenen BOOGBRUG in de Oud Blaricummerweg, deel uitmakend van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem". De door architect K.P.C. de Bazel ontworpen brug is gelegen over een beek en vlak voor het punt waar de Nieuwe Bussumerweg zich afsplitst van de Oud Blaricummerweg. Tezamen met de flankerende dienstwoningen markeerde de brug de westelijke toegang tot het uitgestrekte terrein van de melkerij. N.B. De ten behoeve van het fietsverkeer naderhand aangelegde houten kneppelbruggen ter weerszijden van de boogbrug zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving Vaste stenen boogbrug van forse afmetingen gemetseld in rode machinale waalsteen in kruisverband met platvolle voeg. In beide zijwanden van de brug bevindt zich links en rechts boven de boog een sobere hardstenen waterspuwer. De zijwanden van de brug zijn opgetrokken tot een circa 1 m. hoge borstwering afgedekt met een ezelsrug waaronder een overhoekse muizentand. Beide borstweringen tellen drie driedelige openingen waarin twee pijlertjes en lopen evenals de zijwanden van de brug kwartrond uit. De uiteinden van de ezelsruggen zijn uitgevoerd in hardsteen. Het kwartronde westelijke gedeelte van elke borstwering wordt verbonden met de dienstwoning door een vergelijkbaar uitgevoerde tuinmuur in het verlengde van de voorgevel. In beide tuinmuurtjes bevindt zich een door een kleine pijler in twee├źn gedeelde opening. Waardering De brug is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem" en als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een stenen boogbrug uit het begin van de 20ste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525181
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boogbrug in Naarden

Dienstwoning, deel uitmakend van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem"

Oud Blaricumerweg 38
Naarden
Inleiding Aan de noordzijde van de oud Blaricummerweg bij de brug over de beek gelegen DIENSTWONING uit 1904, deel uitmakend van het comple..

Dienstwoning, deel uitmakend van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem"

Oud Blaricumerweg 5
Naarden
Inleiding Aan de zuidzijde van de Oud Blaricummerweg bij de brug over de beek gelegen DIENSTWONING uit 1904, deel uitmakend van het complex..

Kantoorgebouw annex dienstwoning

Flevolaan 67
Huizen
Inleiding Aan de zuidoostzijde van de Flevolaan gelegen voormalig KANTOORGEBOUW annex DIENSTWONING uit 1903, naar ontwerp van K.P.C. de Baz..

Vml dienstwoning

Flevolaan 34
Naarden
Inleiding Voormalige DIENSTWONING, met bijbehorend TERRAS uit 1904, deel uitmakend van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem". Het door..

Melkerij Hofstede Oud-Bussem: boerderij

Flevolaan 65
Huizen
Inleiding Op een ruim erf aan de zuidoostzijde van de Flevolaan gelegen BOERDERIJ uit het begin van de 18de eeuw, deel uitmakend van het c..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)