Dienstwoning, deel uitmakend van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem" in Naarden

Oud Blaricumerweg 5
1411JR Naarden

Architect: K.P.C. de Bazel

Beschrijving van Dienstwoning, deel uitmakend van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem"

Inleiding Aan de zuidzijde van de Oud Blaricummerweg bij de brug over de beek gelegen DIENSTWONING uit 1904, deel uitmakend van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem". Het door architect K.P.C. de Bazel ontworpen pandje markeerde tezamen met de aan de overzijde van de weg gelegen identieke dienstwoning de toegang tot het uitgestrekte terrein van de melkerij, komend vanuit de richting Naarden. N.B. De dienstwoning heeft nieuwe aanbouwen tegen de linker zijgevel en achtergevel die voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn. Omschrijving Op rechthoekig grondplan opgetrokken dienstwoning van één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt schilddak waarvan de noklijn evenwijdig loopt aan de weg. De nokeinden worden bekroond door een opengewerkte zinken piron waarin in de voor- en achterzijde het bouwjaar 1904 is uitgespaard. Halverwege de nok staat een vierkante schoorsteen van rode machinale waalsteen. De buitenmuren zijn gemetseld in rode genuanceerde machinale baksteen vechtformaat in halfsteens verband boven een plint van rode machinale waalsteen in kruisverband en voorzien van snijvoegen. De linker helft van de linker zijgevel is tot boven aan toe uitgevoerd in kruisverband. De gevels worden afgesloten door een omgaande bakgoot op geprofileerde gootklossen waaronder een fries met siermetselwerk van gele verblendsteen (gekoppelde liggende rechthoeken waarbinnen een rij staande koppen) en een uitkragende strekkenlaag van dito baksteen. In het midden van de symmetrische voorgevel (N) bevindt zich een horizontaal in tweeën gedeelde paneeldeur waarboven een getoogd kalf met krulmotieven en een vierruits bovenlicht. De bovendeur is voorzien van een uitgesneden bloemmotief waarvan het hart fungeerde als kijkgat. Links en rechts heeft de voorgevel een door luiken geflankeerd zestienruits stolpraam waarboven een achtruits bovenlicht met brede middenroede. In het midden van het voorschild staat een dakkapel met een twintigruits rondboograam (stolpraam) en een zinkgedekt segmentvormig dak. De dakkapel in het midden van beide zijschilden is voorzien van twee negenruits draairamen en een plat dak. De linker zijgevel (0) heeft rechts een zesruits openslaand raam met luik (het dito linker venster dateert van na de bouwtijd). In de achtergevel (Z) bevindt zich links een dubbele tuindeur met twee vierruits valramen als bovenlicht en in elke deurhelft een tienruits raam. Van het interieur verkeert de zolder nog gedeeltelijk in de oorspronkelijke staat. Deze heeft een borstwering en een met brede delen beschoten gordingenkap. Onder beide nokeinden is de kap voorzien van een koningsstijl waarin twee (vanuit de hoeken klimmende) radiaalbalken samenkomen. De onderzijde van beide koningsstijlen wordt daarnaast door een langsbalk verbonden met het grote gepleisterde rookkanaal in het midden van de zolder. Het huidige rookkanaal bestaat vermoedelijk uit twee afzonderlijke rookkanalen waarvan de spitsboogvormige tussenruimte is dichtgezet. Waardering De dienstwoning is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem" en als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een door architect K.P.C. de Bazel ontworpen dienstwoning uit het begin van de 20ste eeuw. Daarnaast heeft de woning situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Oud Blaricummerweg en als markering van de westelijke toegang tot het uitgestrekte terrein van de melkerij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)