Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Flessenspoelerij in Naarden

Boerderij

Flevolaan 45
1411KC Naarden
Noord Holland

Bouwjaar: 1904


Beschrijving van Flessenspoelerij

Inleiding Voormalige FLESSENSPOELERIJ uit circa 1904, deel uitmakend van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem". Het gebouw, ontworpen door K.P.C. de Bazel is gelegen aan de zuidoostzijde van de Flevolaan, naast en evenwijdig aan het voormalige zuivelhuis (Flevolaan 43-51). In de spoelerij werden de teruggekomen melkflessen gereinigd en gesteriliseerd. In 1950 is het pand verbouwd tot woonhuis waarbij de inpandige veranda middenachter werd dichtgebouwd. Oorspronkelijk waren de voor- en zijgevels ongepleisterd. Omschrijving Bedrijfspand van één bouwlaag met een U-vormige plattegrond en een dito schilddak gedekt met rode Hollandse pannen. De buitenmuren zijn opgetrokken in rode genuanceerde machinale waalsteen in kruisverband met snijvoeg en worden afgesloten door een bakgoot op geprofileerde gootklossen. In het midden van de lange symmetrische voorgevel (NW) bevindt zich een horizontaal in tweeën gedeelde deur waarvan de bovendeur voorzien is van een zestienruits raam en kwartrond in- en uitzwenkende bovenhoeken. Ter weerszijden van de voordeur heeft de voorgevel een stolpraam. Het voorschild telt twee kleine dakkapellen voorzien van een vierruits rondboograampje. Op beide zijschilden staat een dito dakkapel. In de linker zijgevel (NO) bevinden zich twee stolpramen. De rechter zijgevel (ZW) heeft links een opgeklampte deur van kraalschroten en rechts een stalen deur (de achterliggende ruimte deed vanaf 1945 dienst als PEN-huisje). Rechtsboven is een emaille bordje bevestigd met het opschrift "OUD-BUSSEM". De kopse achtergevels van de korte vleugels links- en rechtsachter zijn gesloten en ongepleisterd. Waardering De voormalige flessenspoelerij is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525179
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Flessenspoelerij in Naarden

Vml zuivelfabriek

Flevolaan 43
Naarden
Inleiding Voormalige ZUIVELFABRIEK uit 1903, deel uitmakend van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem". Het gebouw, ontworpen door K.P...

Vml dienstwoning

Flevolaan 34
Naarden
Inleiding Voormalige DIENSTWONING, met bijbehorend TERRAS uit 1904, deel uitmakend van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem". Het door..

Kantoorgebouw annex dienstwoning

Flevolaan 67
Huizen
Inleiding Aan de zuidoostzijde van de Flevolaan gelegen voormalig KANTOORGEBOUW annex DIENSTWONING uit 1903, naar ontwerp van K.P.C. de Baz..

Dienstwoning

Flevolaan 32
Naarden
Inleiding Aan de noordwestzijde van de Flevolaan gelegen DIENSTWONING uit 1904, deel uitmakend van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Busse..

Melkerij Hofstede Oud-Bussem: boerderij

Flevolaan 65
Huizen
Inleiding Op een ruim erf aan de zuidoostzijde van de Flevolaan gelegen BOERDERIJ uit het begin van de 18de eeuw, deel uitmakend van het c..

Kaart & Routeplanner

Route naar Flessenspoelerij in Naarden

Foto's (1)