Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij "Vredebest": toegangshek in Pijnacker

Overig

Overgauwseweg 50
2641NG Pijnacker (gemeente Pijnacker Nootdorp)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Boerderij "Vredebest": toegangshek

Inleiding ToegangsHEK behorende bij het complex van de 17de-eeuwse boerderij Vredebest. Tot het monumentale complex behoren ook een wagenschuur en een houten hooiberg. Het hek is vervaardigd in de tweede helft van de 19de eeuw. Het hek bevindt zich aan de inrit tot het erf. Omschrijving Het hek bestaat uit gietijzeren hekpijlers met daartussen de smeedijzeren draaihekken met licht gebogen bovenrand en verticale pijlpuntstijlen. Op de hekpijlers de naam van de boerderij 'VREDE' en 'BEST'. De onderste vakken van het hek, met diagonale versteviging, hebben tussen de lange stijlen, kortere pijlpuntstijlen. De kwartronde zijstukken eindigen in een krul en hebben radiale pijlpuntstijlen die vanuit een kleine cirkel vertrekken. Waardering Het toegangshek is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als karakteristiek voorbeeld van erfbebouwing. - vanwege de rijke detaillering. - vanwege de ensemblewaarde door de ruimtelijke en stilistische relatie die het toegangshek onderhoudt met de andere complexonderdelen. Het toegangshek is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525177
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij "Vredebest": toegangshek in Pijnacker

Boerderij met links een onderkelderde opkamer, waarin vensters met middenstijlen en luikjes. Keldervensters in getoogde omlijstingen. Rieten wolfdak

Overgauwseweg 50
Pijnacker (Gemeente Pijnacker Nootdorp)
Inleiding Zeventiende-eeuwse boerderij behorende bij een complex waartoe ook een negentiende-eeuwse wagenschuur, een hek en een hooiberg be..

Boerderij "Vredebest": wagenschuur

Overgauwseweg 50
Pijnacker (Gemeente Pijnacker Nootdorp)
Inleiding WAGENSCHUUR behorende bij het complex van de 17de-eeuwse boerderij Vredebest. Tot het monumentale complex behoren ook het toegang..

Boerderij "Vredebest": hooiberg

Overgauwseweg 50
Pijnacker (Gemeente Pijnacker Nootdorp)
Inleiding HOOIBERG behorende bij het complex van de 17de-eeuwse boerderij Vredebest. Tot het monumentale complex behoren ook een wagenschuu..

Restanten Dorpskerk: zuilen met kapitelen, voorzien van enkele krulkoolbladkransen, alsmede de scheibogen van het schip

Koningshof 3
Pijnacker (Gemeente Pijnacker Nootdorp)
Ned. Herv. Kerk. Van de laat-gotische dorpskerk zijn bij de bouw van de neo-gotische kerk in 1892 bewaard gebleven: de funderingen, waarop d..

Boerenhuis, bestaande uit begane-grond met zolderverdieping en rieten zadeldak, dat aansluit tegen een puntgevel met geprofileerde zijdekplaten, vlech ..

Kerkweg 88
Pijnacker (Gemeente Pijnacker Nootdorp)
Boerenhuis, bestaande uit begane-grond met zolderverdieping en rieten zadeldak, dat aansluit tegen een puntgevel met geprofileerde zijdekpla..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij "Vredebest": toegangshek in Pijnacker

Foto's (1)