Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij "Vredebest": wagenschuur in Pijnacker

Boerderij

Overgauwseweg 50
2641NG Pijnacker (gemeente Pijnacker Nootdorp)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Boerderij "Vredebest": wagenschuur

Inleiding WAGENSCHUUR behorende bij het complex van de 17de-eeuwse boerderij Vredebest. Tot het monumentale complex behoren ook het toegangshek en de houten hooiberg. De wagenschuur is gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw en is opgetrokken in de Ambachtelijk Traditionele stijl. De wagenschuur bevindt zich rechts op het erf, naast een sloot. Omschrijving Op een rechthoekige plattegrond opgetrokken bouwvolume van een bouwlaag onder een met gesmoorde tuile du Nord pannen. De oostelijke voorgevel heeft een wandbekleding van gevlochten riet met daarin twee liggende houten achtruitsvensters en in de topgevel een houten beschot met hooiluik, windveren, makelaar en haanhout. De uiteinden van het beschot zijn decoratief gezaagd. De zuidelijke lange zijgevel heeft gerabatte delen met daarin drie paar wagendeuren. De andere lange gevel, ook in hout opgetrokken, heeft dezelfde vensters als de voorgevel. De achtergevel heeft een houten beschot in de top en is daaronder ingrijpend gewijzigd. Waardering De wagenschuur is van algemeen belang cultuur- en architectuurhistorische waarde - als karakteristiek en streekeigen voorbeeld van erfbebouwing. - vanwege de detaillering en de bijzondere materiaaltoepassing, namelijk riet als wandbekleding. - vanwege de ensemblewaarde door de ruimtelijke en stilistische relatie die de wagenschuur onderhoudt met de andere complexonderdelen. De wagenschuur is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525176
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij "Vredebest": wagenschuur in Pijnacker

Boerderij met links een onderkelderde opkamer, waarin vensters met middenstijlen en luikjes. Keldervensters in getoogde omlijstingen. Rieten wolfdak

Overgauwseweg 50
Pijnacker (Gemeente Pijnacker Nootdorp)
Inleiding Zeventiende-eeuwse boerderij behorende bij een complex waartoe ook een negentiende-eeuwse wagenschuur, een hek en een hooiberg be..

Boerderij "Vredebest": toegangshek

Overgauwseweg 50
Pijnacker (Gemeente Pijnacker Nootdorp)
Inleiding ToegangsHEK behorende bij het complex van de 17de-eeuwse boerderij Vredebest. Tot het monumentale complex behoren ook een wagensc..

Boerderij "Vredebest": hooiberg

Overgauwseweg 50
Pijnacker (Gemeente Pijnacker Nootdorp)
Inleiding HOOIBERG behorende bij het complex van de 17de-eeuwse boerderij Vredebest. Tot het monumentale complex behoren ook een wagenschuu..

Restanten Dorpskerk: zuilen met kapitelen, voorzien van enkele krulkoolbladkransen, alsmede de scheibogen van het schip

Koningshof 3
Pijnacker (Gemeente Pijnacker Nootdorp)
Ned. Herv. Kerk. Van de laat-gotische dorpskerk zijn bij de bouw van de neo-gotische kerk in 1892 bewaard gebleven: de funderingen, waarop d..

Boerenhuis, bestaande uit begane-grond met zolderverdieping en rieten zadeldak, dat aansluit tegen een puntgevel met geprofileerde zijdekplaten, vlech ..

Kerkweg 88
Pijnacker (Gemeente Pijnacker Nootdorp)
Boerenhuis, bestaande uit begane-grond met zolderverdieping en rieten zadeldak, dat aansluit tegen een puntgevel met geprofileerde zijdekpla..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij "Vredebest": wagenschuur in Pijnacker

Foto's (1)