Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kiemschuur voor aardappelen in Zuidland

Boerderij

Schoutsweg 2
3214LM Zuidland (gemeente Bernisse)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1900-1925


Beschrijving van Kiemschuur voor aardappelen

Inleiding De KIEMSCHUUR voor aardappelen, behorende bij het complex aan de Schoutsweg 2 in de gemeente Bernisse, is waarschijnlijk gebouwd in het eerste kwart van de twintigste eeuw. De gevels van de kleine schuur zijn vrijwel geheel van glas. De verdere vormgeving is in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Omschrijving De kiemschuur is gesitueerd aan de zuidzijde van het erf, ten oosten van de oprit vanaf de Schoutsweg. De schuur heeft een rechthoekige plattegrond, met één bouwlaag en een zadeldak met bitumen gedekt. Dit dak is haaks geplaatst op de Schoutsweg en heeft geprofileerde houten windveren bekroond door een kleine makelaar. De gevels zijn opgebouwd uit houten stijlen waartussen grote glasstroken. In de symmetrische voorgevel (noordzijde) in het midden een deur met bovenlicht aangebracht. Aan weerszijden bevinden zich twee glasstroken. De symmetrische achtergevel kent een vergelijkbare opbouw. De linker en rechter zijgevel zijn voorzien van zeven glasstroken. Waardering De kiemschuur is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarde. - De kiemschuur heeft cultuurhistorische waarde en typologische waarde als een bijzonder onderdeel van een ontwikkeling in de agrarische bouwkunst op Voorne-Putten, en als goed voorbeeld van een vroeg twintigste-eeuwse kiemschuur. - De kiemschuur heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een schuur in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. - De kiemschuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen en vanwege de vrije ligging in het weide- en akkerlandgebied ten westen van Zuidland. - De kiemschuur is ook van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525165
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kiemschuur voor aardappelen in Zuidland

Boerderij met Vlaamse schuur met middenlangsdeel en woonhuis met ingezwenkte lijstgevel

Schoutsweg 2
Zuidland (Gemeente Bernisse)
Inleiding De BOERDERIJ met Vlaamse schuur met middenlangsdeel en woonhuis met ingezwenkte lijstgevel behoort bij het complex Schoutsweg 2 i..

Wagenschuur

Schoutsweg 2
Zuidland (Gemeente Bernisse)
Inleiding De WAGENSCHUUR, behorende bij het complex Schoutsweg 2 te Bernisse, is waarschijnlijk gebouwd in het laatste kwart van de negenti..

Kleine wagenschuur

Schoutsweg 2
Zuidland (Gemeente Bernisse)
Inleiding De kleine WAGENSCHUUR behorende bij het complex Schoutsweg 2 te Bernisse is waarschijnlijk gebouwd in het laatste kwart van de ne..

Siertuin

Schoutsweg 2
Zuidland (Gemeente Bernisse)
Inleiding De SIERTUIN, behorende tot het complex aan de Schoutsweg 2 in de gemeente Bernisse, is waarschijnlijk aangelegd niet lang na de v..

"Vee en Bouwlust", boerderij, waarvan het woongedeelte een ingezwenkte IJsselstenen gevel onder rechte lijst en met rode strekken boven de vensters he ..

Kerkweg 7
Zuidland (Gemeente Bernisse)
"Vee en Bouwlust". Boerderij, waarvan het woongedeelte (XIX A) een ingezwenkte IJsselstenen gevel onder rechte lijst en met rode strekken bo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kiemschuur voor aardappelen in Zuidland

Foto's (4)