Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Siertuin in Zuidland

Tuin Park Landgoed

Schoutsweg 2
3214LM Zuidland (gemeente Bernisse)
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1880 1880 ca. 1880


Beschrijving van Siertuin

Inleiding De SIERTUIN, behorende tot het complex aan de Schoutsweg 2 in de gemeente Bernisse, is waarschijnlijk aangelegd niet lang na de verbouwing van het woongedeelte in 1880. De tuin heeft een voor de Boerensiertuinstijl typerende samenstelling van omhaagde bloemen- en gazonperken en wilgen- en fruitbomen. Een verbreding van de sloot is als een vijver in de tuin opgenomen. Omschrijving De siertuin is gesitueerd voor het woonhuis aan een verbreding van de sloot aan de Schoutsweg. De sloot heeft een houten beschoeiïng. Een circa één meter hoge haag heeft een U-vorm, lopend van de sloot, voor het woonhuis langs, wederom tot aan de sloot. Het omsluit een gazon met langs de randen enkel bloemenperken. In de zuidwestelijke hoek van de tuin, naast de toerit vanaf de Schoutsweg staat een wilg en voor het linker deel van het woonhuis een fruitboom. Waardering De siertuin is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische en en ensemblewaarde. - De tuin heeft cultuurhistorische waarde als een bijzonder onderdeel van een boerderijcomplex op Voorne-Puten. - De tuin heeft tuinarchitectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een tuin in de Boerensiertuinstijl. - De tuin heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen en vanwege de vrije ligging in het weiland- en akker-landschap ten westen van Zuidland. - De tuin is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525164
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Siertuin in Zuidland

Boerderij met Vlaamse schuur met middenlangsdeel en woonhuis met ingezwenkte lijstgevel

Schoutsweg 2
Zuidland (Gemeente Bernisse)
Inleiding De BOERDERIJ met Vlaamse schuur met middenlangsdeel en woonhuis met ingezwenkte lijstgevel behoort bij het complex Schoutsweg 2 i..

Wagenschuur

Schoutsweg 2
Zuidland (Gemeente Bernisse)
Inleiding De WAGENSCHUUR, behorende bij het complex Schoutsweg 2 te Bernisse, is waarschijnlijk gebouwd in het laatste kwart van de negenti..

Kleine wagenschuur

Schoutsweg 2
Zuidland (Gemeente Bernisse)
Inleiding De kleine WAGENSCHUUR behorende bij het complex Schoutsweg 2 te Bernisse is waarschijnlijk gebouwd in het laatste kwart van de ne..

Kiemschuur voor aardappelen

Schoutsweg 2
Zuidland (Gemeente Bernisse)
Inleiding De KIEMSCHUUR voor aardappelen, behorende bij het complex aan de Schoutsweg 2 in de gemeente Bernisse, is waarschijnlijk gebouwd ..

"Vee en Bouwlust", boerderij, waarvan het woongedeelte een ingezwenkte IJsselstenen gevel onder rechte lijst en met rode strekken boven de vensters he ..

Kerkweg 7
Zuidland (Gemeente Bernisse)
"Vee en Bouwlust". Boerderij, waarvan het woongedeelte (XIX A) een ingezwenkte IJsselstenen gevel onder rechte lijst en met rode strekken bo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Siertuin in Zuidland

Foto's (4)