Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kleine wagenschuur in Zuidland

Boerderij

Schoutsweg 2
3214LM Zuidland (gemeente Bernisse)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Kleine wagenschuur

Inleiding De kleine WAGENSCHUUR behorende bij het complex Schoutsweg 2 te Bernisse is waarschijnlijk gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw. De wagenschuur is een voorbeeld van een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De schuur heeft niet of nauwelijks wijzigingen ondergaan, met uitzondering van het aanbrengen van een betonnen latei boven de linker wagendeur. Omschrijving De kleine wagenschuur staat in het verlengde van de voorgevel van de grotere wagenschuur, ten westen van deze schuur. Het object grenst aan de Zeedijk. De schuur heeft een rechthoekige plattegrond met één bouwlaag onder een asymmetrisch zadeldak gedekt met rode Hollandse pannen. Het dak, dat met de nok evenwijdig aan de schoutsweg staat heeft goten die zijn voorzien van geprofileerde houten lijsten op klossen. De gevels zijn opgetrokken in grauwe baksteen in kruisverband. In de symmetrische voorgevel (zuidzijde) zijn twee dubbele openslaande wagendeuren geplaatst, waarbij de linker gevelopening een betonnen latei heeft. Naast en tussen deze deuren zijn halfronde vensters aangebracht. De gevelopeningen zijn overspannen door grauwe bakstenen segmentbogen. De achtergevel is blind. De linker en rechter zijgevel zijn voorzien van enkele kleine halfronde vensters. Waardering De wagenschuur is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarde. - De wagenschuur heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een ontwikkeling in de agrarische bouwkunst op Voorne-Putten. - De wagenschuur heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een schuur in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. - De wagenschuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen en vanwege de vrije ligging in het weide- en akker-landschap ten westen van Zuidland. - De wagenschuur is ook van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525163
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kleine wagenschuur in Zuidland

Boerderij met Vlaamse schuur met middenlangsdeel en woonhuis met ingezwenkte lijstgevel

Schoutsweg 2
Zuidland (Gemeente Bernisse)
Inleiding De BOERDERIJ met Vlaamse schuur met middenlangsdeel en woonhuis met ingezwenkte lijstgevel behoort bij het complex Schoutsweg 2 i..

Wagenschuur

Schoutsweg 2
Zuidland (Gemeente Bernisse)
Inleiding De WAGENSCHUUR, behorende bij het complex Schoutsweg 2 te Bernisse, is waarschijnlijk gebouwd in het laatste kwart van de negenti..

Siertuin

Schoutsweg 2
Zuidland (Gemeente Bernisse)
Inleiding De SIERTUIN, behorende tot het complex aan de Schoutsweg 2 in de gemeente Bernisse, is waarschijnlijk aangelegd niet lang na de v..

Kiemschuur voor aardappelen

Schoutsweg 2
Zuidland (Gemeente Bernisse)
Inleiding De KIEMSCHUUR voor aardappelen, behorende bij het complex aan de Schoutsweg 2 in de gemeente Bernisse, is waarschijnlijk gebouwd ..

"Vee en Bouwlust", boerderij, waarvan het woongedeelte een ingezwenkte IJsselstenen gevel onder rechte lijst en met rode strekken boven de vensters he ..

Kerkweg 7
Zuidland (Gemeente Bernisse)
"Vee en Bouwlust". Boerderij, waarvan het woongedeelte (XIX A) een ingezwenkte IJsselstenen gevel onder rechte lijst en met rode strekken bo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kleine wagenschuur in Zuidland

Foto's (4)