Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wagenschuur in Zuidland

Boerderij

Schoutsweg 2
3214LM Zuidland (gemeente Bernisse)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Wagenschuur

Inleiding De WAGENSCHUUR, behorende bij het complex Schoutsweg 2 te Bernisse, is waarschijnlijk gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw. De wagenschuur is een voorbeeld van een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De schuur heeft niet of nauwelijks wijzigingen ondergaan. Omschrijving De wagenschuur is gelegen op het zijerf ten westen van de boerderij, met de nok parallel aan de voorgevel van de boerderij. Het object heeft een rechthoekige plattegrond met één bouwlaag onder een asymmetrisch zadeldak gedekt met rode tuiles du Nord. Het dak, dat met de nok evenwijdig aan de Schoutsweg is geplaatst heeft gesneden windveren, bekroond door een makelaar. De goten zijn voorzien van geprofileerde houten lijsten. De gevels zijn opgetrokken in grauwe baksteen in kruisverband. In de symmetrische voorgevel (zuidzijde) zijn vijf gelijkvormige dubbele openslaande wagendeuren aangebracht. De gevelopeningen zijn overspannen door helder rode bakstenen of verblendstenen segmentbogen. In de linker wagendeur staan kruisramen. De achtergevel is lager. De asymmetrische linker zijgevel heeft geheel links en in het midden een halfrond venster met radiale roedenverdeling. In de top van de gevel staat een stel openslaande luiken. De rechter zijgevel is asymmetrisch. Waardering De wagenschuur is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarde. - De wagenschuur heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een ontwikkeling in de agrarische bouwkunst op Voorne-Putten. - De wagenschuur heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een schuur in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. - De wagenschuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen en vanwege de vrije ligging in het weide- en akkerlandschap ten westen van Zuidland. - De wagenschuur is ook van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525162
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wagenschuur in Zuidland

Boerderij met Vlaamse schuur met middenlangsdeel en woonhuis met ingezwenkte lijstgevel

Schoutsweg 2
Zuidland (Gemeente Bernisse)
Inleiding De BOERDERIJ met Vlaamse schuur met middenlangsdeel en woonhuis met ingezwenkte lijstgevel behoort bij het complex Schoutsweg 2 i..

Kleine wagenschuur

Schoutsweg 2
Zuidland (Gemeente Bernisse)
Inleiding De kleine WAGENSCHUUR behorende bij het complex Schoutsweg 2 te Bernisse is waarschijnlijk gebouwd in het laatste kwart van de ne..

Siertuin

Schoutsweg 2
Zuidland (Gemeente Bernisse)
Inleiding De SIERTUIN, behorende tot het complex aan de Schoutsweg 2 in de gemeente Bernisse, is waarschijnlijk aangelegd niet lang na de v..

Kiemschuur voor aardappelen

Schoutsweg 2
Zuidland (Gemeente Bernisse)
Inleiding De KIEMSCHUUR voor aardappelen, behorende bij het complex aan de Schoutsweg 2 in de gemeente Bernisse, is waarschijnlijk gebouwd ..

"Vee en Bouwlust", boerderij, waarvan het woongedeelte een ingezwenkte IJsselstenen gevel onder rechte lijst en met rode strekken boven de vensters he ..

Kerkweg 7
Zuidland (Gemeente Bernisse)
"Vee en Bouwlust". Boerderij, waarvan het woongedeelte (XIX A) een ingezwenkte IJsselstenen gevel onder rechte lijst en met rode strekken bo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Wagenschuur in Zuidland

Foto's (4)