Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Karnhuis naast de linker zijgevel van de Vlaamse schuu in Zuidland

Boerderij

Kerkweg 3
3214VB Zuidland (gemeente Bernisse)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Karnhuis naast de linker zijgevel van de Vlaamse schuu

Inleiding KARNHUIS behorende bij het boerderijcomplex Kerkweg 3 te Zuidland, waarschijnlijk gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw in een Ambachtelijk-traditionele trant. Het karnhuis staat naast de linker zijgevel van de Vlaamse schuur, op het punt waar de gevel verspringt en tot het woongedeelte gaat behoren. Een smalle steeg scheidt de varkensstal van de Vlaamse schuur. Omschrijving Het karnhuis heeft een rechthoekige plattegrond met één bouwlaag onder een schilddak, dat gedekt is met geglazuurde tuiles du Nord en evenwijdig aan de kerkweg is geplaatst. De goten zijn voorzien van houten lijsten. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in kruisverband. In de gevels zijn smalle rondboogvensters aangebracht. In de voorgevel (noordzijde) bevindt zich een rechtgesloten deur. Waardering Het karnhuis is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarde. - Het karnhuis heeft cultuurhistorische waarde vanwege de specifieke functie en als onderdeel van een agrarisch complex op Voorne-Putten. - Het karnhuis heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een karnhuis in een voor de regio karakteristieke Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. - Het karnhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. - Het karnhuis heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen en de andere monumentale boerderijen aan de zuidzijde van de Kerkweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525150
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Karnhuis naast de linker zijgevel van de Vlaamse schuu in Zuidland

Boerderij

Kerkweg 3
Zuidland (Gemeente Bernisse)
Inleiding BOERDERIJ met Vlaamse schuur met middenlangsdeel en woonhuis met ingezwenkte lijstgevel, hoofdonderdeel van het boerderijcomplex ..

Wagenschuur ten westen van de Vlaamse schuur

Kerkweg 3
Zuidland (Gemeente Bernisse)
Inleiding De vrijstaande WAGENSCHUUR behorende bij het boerderijcomplex Kerkweg 3 te Bernisse is waarschijnlijk gebouwd in het laatste kwar..

Hekwerk

Kerkweg 3
Zuidland (Gemeente Bernisse)
Inleiding HEKWERK behorende bij het boerderijcomplex Kerkweg 3 te Zuidland. Het hekwerk doet dienst als afscheiding tussen siertuin en opri..

Hooiberg is gesitueerd op het achtererf van de boerderij

Kerkweg 3
Zuidland (Gemeente Bernisse)
Inleiding De HOOIBERG behorende tot het complex Kerkweg 3 te Zuidland is waarschijnlijk in de eerste helft van de twintigste eeuw geplaatst..

Schuur in de zuidoosthoek van het erf

Kerkweg 3
Zuidland (Gemeente Bernisse)
Inleiding SCHUUR, behorende tot het boerderijcomplex Kerkweg 3 te Zuidland. Het object is gesitueerd in de zuidoosthoek van het erf. Oms..

Kaart & Routeplanner

Route naar Karnhuis naast de linker zijgevel van de Vlaamse schuu in Zuidland

Foto's (3)