Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur in Abbenbroek

Boerderij

Gemeenlandsedijk Zuid 23
3216AH Abbenbroek (gemeente Bernisse)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1920/1930


Beschrijving van Schuur

Inleiding De oorspronkelijk houten schuur, die naast het molenaarshuis aan de Gemeenlandsedijk Zuid is gelegen, is circa 1920 vervangen door een in baksteen opgemetselde SCHUUR. De schuur bestaat uit twee volumes. Het teruggelegen volume is aanzienlijk hoger en breder van formaat. Dit deel is waarschijnlijk circa 1930 aan het complex toegevoegd. Tegen de zuidzijde van het teruggelegen volume staat een aanbouw onder een lessenaarsdak. De schuur is op onderdelen gewijzigd. Omschrijving De schuur is haaks op de dijk gebouwd. Het oudste rechthoekige volume ligt gelijkvloers met de dijk. Het volume telt één bouwlaag onder een mansardedak, haaks op de dijk. Achter dit volume ligt een tweede rechthoekig volume, aanzienlijk breder en hoger en, omdat het gebouw in de polder ligt, telt het gebouw twee bouwlagen onder een mansardedak. Aan de zuidzijde van de onderste bouwlaag bevindt zich een rechthoekige aanbouw onder een lessenaarsdak. De daken zijn gedekt met gesmoorde tuiles du Nord. De witte houten gootlijsten zijn geplaatst op eenvoudige klossen. Alleen de voorgevel aan de dijk is opgetrokken uit rode baksteen. In de gevel is een dubbele garagedeur opgenomen en in de top van de gevel een luik onder een hijsbalk. De overige gevels zijn gepleisterd en met gietijzeren segmentboogvormige en rondboogvensters geleed. In de kelderlaag van de achtergevel bevinden zich dubbele openslaande deuren. Waardering De schuur is als onderdeel van het molenaarscomplex van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische en ensemblewaarde. - Het object is van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een complex met een specifieke functie. - Het object is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een schuur in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. - De schuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525146
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuur in Abbenbroek

Molenaarshuis

Gemeenlandsedijk Zuid 23
Abbenbroek (Gemeente Bernisse)
Inleiding Het MOLENAARSHUIS is gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw, en is onderdeel van het molenaarscomplex aan de Gemeen..

De Hoop

Gemeenlandsedijk Zuid 25
Abbenbroek (Gemeente Bernisse)
Molen "de Hoop". Bakstenen korenmolen met ronde romp, blijkens gevelsteen eerste steen gelegd op 9-12-1842.

Kleine, schilderachtige boerderij met in de vensters van het woongedeelte roedenverdeling met kleine ruitjes. Stal met gepotdekselde houten delen

Gemeenlandsedijk Zuid 33
Abbenbroek (Gemeente Bernisse)
Kleine, schilderachtige boerderij (XVII ?) met in de vensters van het woongedeelte roedenverdeling met kleine ruitjes. Stal met gepotdekseld..

Nerlands Hervormde Kerk (O.L.Vrouw)

Kerkplein 7
Geervliet (Gemeente Bernisse)
Ned.Herv.Kerk (O.L.Vrouw). Parochiekerk, waarin Nicolaas van Putten in 1307 een kapittel stichtte. Driebeukig halleschip met iets hogere mid..

Oude Pastorie

Kerkplein 4
Abbenbroek (Gemeente Bernisse)
Oude Pastorie. Deftig huis op rechthoekige plattegrond (XVIII ?) ten Z.O. van de kerk. Parterre en verdieping onder hoog schilddak. Lijstgev..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuur in Abbenbroek