Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafkelder van de familie Herkenrath met elf grafkisten in Monster

Graf Begraafplaats

Westerduinlaan 1
2681RK Monster (gemeente Westland)
Zuid Holland

Bouwjaar: tussen 1844 en 1847


Beschrijving van Grafkelder van de familie Herkenrath met elf grafkisten

Inleiding GRAFKELDER met elf GRAFKISTEN in Traditioneel-Ambachtelijk stijl. De grafkelder is tussen 1844 en 1847 gebouwd door de familie Herckenrath op een stuk grond dat in 1837 door de toenmalige burgemeester van Monster, Leon Herckenrath was aangekocht. De grafkelder is tegenwoordig geen kelder in de ware zin van het woord meer, maar een grafhuis gelegen op een heuvel, die is ontstaan door afgraving van de geestgronden in de jaren dertig van de twintigste eeuw. De ingang ligt tegenwoordig ca. 1,5 m. boven het maaiveld en is bereikbaar via een trap. In de grafkelder zijn tien leden van de familie Herckenrath begraven. De laatste bijzetting vond plaats in 1906. Eén graf is onbekend. Omschrijving Overwelfde grafkelder met in rood baksteen gemetselde voorgevel met steunberen. Hierin een rondboogvormige deuropeningen, met natuursteenblokken langs de zijden en elipsvormig opgebouwde strekken. De houten rondboogdeur heeft een ingezonken ijzeren beslag. Boven de deur de ijzeren cijfers 1847 en een gemetseld kruis. Interieur De vloer is belegd met groene en gele geglazuurde tegels en wanden van witgeglazuurde tegels met rand met bladermotieven. In de achterwand een nis. Gepleisterd booggewelf met ijzeren trekstangen. In de grafkelder elf houten kisten, waarvan drie kleine kinderkisten. Eén van de kisten is eenvoudig en vlak. De overige kisten met zinken kruisjes danwel noppen rond de rand en ovale houten platen danwel kruisbeelden op het deksel. Waardering Grafkelder met grafkisten is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een private grafkelder met grafkisten. De grafkelder is van algemeen belang vanwege de gaafheid van hoofdvorm en het materiaalgebruik van in- en exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525142
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafkelder van de familie Herkenrath met elf grafkisten in Monster

Nederlands Hervormde Kerk, oorspronkelijk gewijd aan St. Machutus

Onder de Toren 1
Monster (Gemeente Westland)
De Ned. Herv. Kerk (H. Machutus), herbouwd op de muren en enige zuilen ener in 1901 afgebrande kerk, is een kruiskerk van baksteen met reuze..

St.Machutus

Choorstraat 103
Monster (Gemeente Westland)
St.Machutus. 1828-1831 door Samuel van Rijswijk; vergroot 1859 door Jacobus van Rees. Eenbeukige neoclassicistische kruiskerk met toren. In ..

De vier Winden

Haagweg 2
Monster (Gemeente Westland)
Molen: "De Vier Winden". Ronde stenen stellingmolen.

Druivenmuur, noordelijk afscheiding

Poeldijkseweg 1
Monster (Gemeente Westland)
Inleiding DRUIVENMUUR, die noordelijke erfafscheding vormt van Poeldijkseweg 1, onderdeel van het complex van twee druivenmuren aan de Poel..

Druivenmuur, westelijke erfafscheiding

Poeldijkseweg 1
Monster (Gemeente Westland)
Inleiding DRUIVENMUUR, die de westelijke erfafscheiding vormt van Poeldijkseweg 1, gelegen langs de Zwartendijk, onderdeel van het complex ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafkelder van de familie Herkenrath met elf grafkisten in Monster

Foto's (3)