Betonnen klaarbassin(s) in Monster

Nijverheid Industrie

Haagweg 82
2681PD Monster (gemeente Westland)

Beschrijving van Betonnen klaarbassin(s)

Inleiding Betonnen KLAARBASSIN(S), opgetrokken in een functionalistische stijl, uit het begin van de twintigste eeuw. Enig overgebleven exemplaar van de oorspronkelijke drie. Aan de achterzijde bevindt zich een nieuw gebouw. Het klaarbassin maakt deel uit van het complex van de Westlandse drinkwaterleiding. Omschrijving Het éénlaags klaar- of bezinkbassin is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en heeft een betonnen gewelf waarvan de ronde vorm in de voorgevel een soort tympaan oplevert met daarin een vierruits stalen kozijn dat de kromming van de dakrand volgt. Hieronder een nieuwe deur. Het bassin is enigszins verdiept aangelegd waardoor de zijgevels deels zijn aangeaard. Waardering Het klaarbassin is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde door de plaats in de geschiedenis van de regionale nutsbedrijven. Tevens van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de specifieke constructiewijze en de verschijningsvorm die daaruit voortvloeit. Het klaarbassin heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie die onderhouden wordt met de overige complexonderdelen. Het klaarbassin is van belang vanwege de gaafheid van de hoofdvorm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)