Druivenmuur, westelijke erfafscheiding in Monster

Poeldijkseweg 1
2681LT Monster (gemeente Westland)

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw

Beschrijving van Druivenmuur, westelijke erfafscheiding

Inleiding DRUIVENMUUR, die de westelijke erfafscheiding vormt van Poeldijkseweg 1, gelegen langs de Zwartendijk, onderdeel van het complex van twee druivenmuren aan de Poeldijkseweg. De druivenmuur dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Omschrijving De onderbroken twee├źneenhalf steens dikke druivenmuur aan de Zwartendijk loopt mee met de kromming in de weg en is circa 150 meter lang. De circa twee meter hoge druivenmuur heeft schuin aflopende steunberen, een opgemetselde afdekking en is in de muurvlakken, tussen de steunberen afgestreken met cement. Waardering De druivenmuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als element in de ontwikkelingsgeschiedenis van de Westlandse tuinbouw, die van nationaal belang is. De druivenmuur is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde, gelegen in de typologie. De druivenmuur is gaaf in hoofdvorm en materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)