Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig woonhuis in Neo-renaissancestijl in Gorinchem

Woonhuis

Tinnegietersteeg 1
4201ED Gorinchem
Zuid Holland

Bouwjaar: 1910
Architect: A. Mulder


Beschrijving van Voormalig woonhuis in Neo-renaissancestijl

Inleiding Voormalig WOONHUIS verbouwd (nieuwe gevel) in 1910, binnenwerk meest ouder, door de Rijksarchitect A. Mulder in Neo-renaissancestijl. Adolph Mulder was onder Victor de Stuers werkzaam op de afdeling Kunsten & Wetenschappen. Als Rijksbouwmeester voor de Monumenten droeg hij vanaf 1881 zorg voor de begeleiding bij het herstel van historische panden en rijksmonumenten. Het pand maakt onderdeel uit van de gesloten gevelwand aan de Tinnegietersteeg, binnen het beschermde gezicht en is onlosmakelijk verbonden met het pand "Dit is in Bethlehem" aan de Gasthuisstraat 25. Dit pand is reeds als rijksmonument geregistreerd (mon.nr. 16575) en werd in 1910 door dezelfde architect verbouwd en voorzien van een nieuwe pui. Omschrijving Voorgevel over drie bouwlagen opgetrokken in rode baksteen onder een zadeldak met een iets overkragende goot op klossen. De muuropeningen zijn geplaatst onder getoogde strekken. Ter plaatse van de verschillende verdiepingshoogten zijn muurankers aangebracht. Links in de gevel bevindt zich de entree die bestaat uit een paneeldeur met zijlichten. Rechts daarvan twee vensters met glas-in-lood voorzien van luiken. Op de beide verdiepingen daarboven twee kruisvensters met luiken voor de onderramen. Uiterst links in de gevel, eveneens ter plaatse van de beide verdiepingen een klein venster met glas-in-lood voorzien van een luik. INTERIEUR. De oorspronkelijke indeling van het pand is herkenbaar. Vermeldenswaardig is onder meer het entreeportaal met polychrome vloertegels en de tochtpui met glas-in-loodvulling. Waardering Voormalig woonhuis van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde - vanwege de Neo-renaissance bouwstijl. Tevens als ontwerp van A. Mulder. Het pand is wat betreft het exterieur gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het pand bezit tevens een herkenbare oorspronkelijke indeling en enkele oorspronkelijk interieuronderdelen. - vanwege de stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de gesloten gevelwand aan de Tinnegietersteeg en heeft ensemblewaarde vanwege de onlosmakelijke verbondenheid met het pand aan de Gasthuisstraat 25. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525133
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig woonhuis in Neo-renaissancestijl in Gorinchem

Dit is in Bethlehem

Gasthuisstraat 25
Gorinchem
Huis "Dit is in Bethlehem", gedateerd 1566. Zeer rijke renaissance-topgevel met gezwenkte rolwerkcontouren in Vredeman de Vries-stijl. De ve..

Huis met eenvoudige lijstgevel

Grote Markt 22
Gorinchem
Huis met eenvoudige lijstgevel (XVIII).

Huis met eenvoudige lijstgevel

Grote Markt 24
Gorinchem
Huis met eenvoudige lijstgevel (XIX A ?). In dit pand het zgn Hugo de Grootpoortje, afkomstig uit het afgebroken huis van Daetselaer, in ren..

Huis met rijzige trapgevel met natuurstenen banden, geblokte ontlastingsbogen en muurankers

Groenmarkt 10
Gorinchem
Huis met rijzige trapgevel (XVII A) met natuurstenen banden, geblokte ontlastingsbogen en muurankers.

Huis met dwars schilddak en lijstgevel

Grote Markt 26
Gorinchem
Lijstgevel (ca.1800). Huis met dwars schilddak.

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig woonhuis in Neo-renaissancestijl in Gorinchem

Foto's (1)