Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Loge in een aan het Classicisme verwante stijl in Gorinchem

Gebouw

Molenstraat 75
4201CW Gorinchem
Zuid Holland

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van Loge in een aan het Classicisme verwante stijl

Inleiding LOGE gebouwd in 1885 in een aan het Classicisme verwante stijl, na de verbouw van een bestaand, ouder pand in opdracht van het vrijmetselaarsgilde Orde en Vlijt. Tijdens en na de oorlog had het pand verschillende gebruikers waarna het in 1955, na een grondige verbouwing door de Gorinchemse architect Bauke van der Zijpp, weer als loge gebruikt werd. Het pand maakt onderdeel uit van de gesloten gevelwand aan de Molenstraat en ligt in het beschermde stadsgezicht van Gorinchem. Omschrijving Tweelaags, rechthoekig pand opgetrokken in rode baksteen (staand verband) onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt schilddak. Symmetrische voorgevel (west) met hoekrisalieten gemarkeerd door blokpilasters en afgesloten door frontons. In de beide tympanen symbolen van de vrijmetselarij. De gevel wordt geleed door een gepleisterde cordonlijst en afgesloten door een kroonlijst met gepleisterd fries. De zesruits schuifvensters van het pand bevinden zich onder getoogde strekken waarvan de sluitsteen een gepleisterde diamantkop heeft. In het linker risaliet is de entree geplaatst die bestaat uit een paneeldeur onder een bovenlicht. Op de begane grond verder twee vensters in het teruggeplaatste middendeel en een venster in het rechter risaliet. Boven de vensters in de beide risalieten is een gepleisterd veld aangebracht. Op de verdieping in de beide risalieten één venster waaronder twee vlaggenmasten bevestigd zijn. In het middelste bouwdeel zijn twee vensters geplaatst. Achtergevel (oost) met op de begane grond onder meer twee dubbele terrasdeuren met vensters en paneelinvulling onder een tweeruits bovenlicht. Op de verdieping smalle staande vensters met ladderroeden. INTERIEUR. Vermeldenswaardig is onder meer de tempel met kooflijst, een kroonlijst op consoles en pilasters. Waardering Loge van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde - als typologisch voorbeeld. - vanwege de eenvoudige bouwstijl met elementen uit het Classicisme. Wat betreft het exterieur is het pand gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, het interieur bevat enkele oorspronkelijke interieuronderdelen. - vanwege de stedenbouwkundige en ensemblewaarde als onderdeel van de gesloten gevelwand in de Molenstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525131
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Loge in een aan het Classicisme verwante stijl in Gorinchem

Huis met schilddak en dakvenster

Molenstraat 44
Gorinchem
Huis met schilddak en dakvenster. Lijstgevel met goede pui (XIX A) en ramen in de verdiepingen uit de bouwtijd.

Hoekpand Revetsteeg onder schilddak, waarin dakvenster met vleugelstukken. Geverfde lijstgevel; zijgevel gepleisterd, met Empire-ramen

Molenstraat 38
Gorinchem
Hoekpand Revetsteeg onder schilddak, waarin dakvenster met vleugelstukken. Geverfde lijstgevel (XVIII D ?); zijgevel gepleisterd, met Empire..

Voormalige R.K. Wees- en Armhuis

Molenstraat 40
Gorinchem
Huis onder schilddak met gepleisterde lijstgevel (XIX A). In de verdieping schuiframen.

Huis met gepleisterde lijstgevel met goede pui

Molenstraat 48
Gorinchem
Huis met gepleisterde lijstgevel met goede pui (XIXa) en in de verdiepingen ramen stijl XVIII en XIX A. Schilddak.

Huis met gepleisterde lijstgevel

Molenstraat 50
Gorinchem
Huis met gepleisterde lijstgevel (ca.1800). Deur met pilasters en hoofdgestel, schuiframen XIX A. Schilddak met dakvenster.

Kaart & Routeplanner

Route naar Loge in een aan het Classicisme verwante stijl in Gorinchem

Foto's (2)