Inundatiesluis in Gorinchem

Merwededijk
4200AA Gorinchem

Beschrijving van Inundatiesluis

Inleiding INUNDATIESLUIS uit 1814 in Traditioneel Ambachtelijke stijl aan de dijk bij Dalem, aangelegd om in tijden van oorlog de inundaties tussen Lek en de Waal te stellen. De zogenaamde Ambtsluis was de hoofdinlaat voor het water dat uit de Waal bij Tiel door het inundatiekanaal en door de Linge werd aangevoerd. In vredestijd diende de sluis als afwateringssluis om het water dat bij een dijkdoorbraak de Betuwe binnenstroomde alsnog te kunnen afvoeren. Oorspronkelijk werd de sluis beschermd door drie eenvoudige aarden batterijen, deze zijn echter geheel verdwenen. De sluis ligt in aan de oostelijke rand van Dalem dat onderdeel is van het beschermde gezicht van Gorinchem. Omschrijving Sluis bestaande uit drie doorgangen met ieder twee stel houten deuren aan de rivierzijde en schotbalken aan de landzijde. De sluishoofden zijn opgemetseld in rode baksteen met natuurstenen stootblokken en afdekplaten. Waardering Ambtssluis van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde en stedenbouwkunde waarde - als zeldzaam voorbeeld van een inundatiesluis met behalve een waterstaatkundige, ook een militaire functie. - vanwege de functionele en visuele relatie met de Merwede en de ligging in het landschap bij de oude kern van Dalem. - vanwege de beeldbepalende vormgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)