Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schotbalkloods in Gorinchem

Weg En Waterwerk

Aan melkheul
4200AA Gorinchem
Zuid Holland

Bouwjaar: 1889-1991


Beschrijving van Schotbalkloods

Inleiding De SCHOTBALKLOODS hoort bij de (Grote) Merwedesluis die tussen 1889 en 1891 tot stand kwam. Deze loods is identiek aan die bij de Begraafplaatssluis en vormgegeven in Traditioneel Ambachtelijke stijl. De sluis is vernieuwd en is derhalve voor bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving Rechthoekige houten loods van een bouwlaag onder een overstekende zadeldak gedragen door korbelen en gedekt met rode Romaanse pannen. Het pand staat op een bakstenen voet en heeft wanden van latwerk dat met schuin geplaatste planken als ventilatieroosters is ingevuld. De beide kopse gevels (zuid en noord) hebben een beschot met een gekartelde onderrand en in het zich gebleven kapspanten eindigend in een eenvoudige makelaar. In de westelijke gevel is de entree geplaatst die bestaat uit een dubbele houten deur met beslag. Waardering De schotbalkloods is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een dergelijk, zorgvuldig vormgegeven gebouw en vanwege het matriaalgebruik. - vanwege het type. - vanwege de functioneel-ruimtelijke reltaie met de sluis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525129
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schotbalkloods in Gorinchem

Wachthuis, zonder verdieping onder afgeplat schilddak met twee dakkapellen met zijvoluten aan de korte zijden en een omlopende kroonlijst

Wolpherenwal 3
Gorinchem
19e eeuws wachthuis, zonder verdieping onder afgeplat schilddak met twee dakkapellen met zijvoluten aan de korte zijden en een omlopende kro..

Courtine II-III

Wolpherenwal 3
Gorinchem
4. COURTINE II-III MET V.M. KANSELPOORT EN V.M. WACHTHUIS (Wolpherenwal bij 1)Licht gebroken courtine met: - links van het midden de v.m. K..

Huis met statige lijstgevel, vier vensters breed, met consoles

Westwagenstraat 79
Gorinchem
Huis met statige lijstgevel, vier vensters breed, met consoles Lod.XIV, deurpilasters en gesneden deur vroeg Lod.XV, geprofileerde vensterdo..

Huis met trapgevel met ontlastingsbogen en ankers

Westwagenstraat 77
Gorinchem
Huis met trapgevel (XVII) met ontlastingsbogen en ankers.

Kazernepoort

Toegangshek Willemkazerne
Gorinchem
Toegangshek tot de 19e eeuwse Willemkazerne. Hardstenen hekpijlers met Lod.XIV-siervazen. Smeedijzeren hek.

Kaart & Routeplanner

Route naar Schotbalkloods in Gorinchem