Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met poortdoorgang in traditioneel-ambachtelijke stijl met invloeden van neo-classicisme in Gorinchem

Woonhuis

Langendijk 70
4201CJ Gorinchem
Zuid Holland

Bouwjaar: 1899
Architect: Jan Hendrik Verweij


Beschrijving van Woonhuis met poortdoorgang in traditioneel-ambachtelijke stijl met invloeden van neo-classicisme

Inleiding WOONHUIS met POORTDOORGANG gebouwd 1899 in traditioneel-ambachtelijke stijl met invloeden van neo-classicisme naar ontwerp van architect Jan Hendrik Verweij uit Gorinchem. De poort fungeert als doorgang naar de achtergelegen Lutherse kerk (rijksmonumentnummer 16640). Omschrijving Het drie traveeën brede WOONHUIS bestaat uit drie bouwlagen, waarvan de begane grond wordt gevormd door de POORT die toegang verleend tot het achtergelegen kerkgebouw. De voorgevel is opgetrokken uit rode baksteen met spekbanden en diamantkoppen in zandsteen, afgesloten door witgepleisterde eenvoudige kroonlijst. De begane grond is gepleisterd, bestaande uit drie bogen met profiellijsten, De middelste boog met ijzeren openslaand hek, beide buitenste bogen met houten deur met profiellijsten en met rondboog-bovenlicht. Tussen de bogen eenvoudige pilasters. De achtergevel is eenvoudige topgevel in rode baksteen met een één travee brede uitbouw naar achteren over twee lagen onder een plat dak. In de gevel bevinden zich T-ruit schuifvensters. In achtergevel één ijzeren rondboogvenster. Waardering Woonhuis met poortdoorgang is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde; - vanwege de functie als poortdoorgang naar de achtergelegen kerk. - als voorbeeld van een woonhuis in gesloten gevelwand dat doorgang naar achtergelegen terrein geeft. En als voorbeeld van een woonhuis in traditioneel ambachtelijke stijl met kenmerken van neo-classicisme in de poort. - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de achtergelegen kerk (rijksmonumentnummer 16640) - vanwege de stedebouwkundige waarde als onderdeel in de gesloten gevelwand van de Langendijk. Woonhuis met poortdoorgang is gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525128
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met poortdoorgang in traditioneel-ambachtelijke stijl met invloeden van neo-classicisme in Gorinchem

Dit is in Abrahams Schoot

Langendijk 70
Gorinchem
Hersteld Evangelisch Lutherse Kerk. Eenvoudig zaalkerkje oorspronkelijk oud-katholiek, verbouwd in 1842, bereikbaar via een poortje in het h..

Lingehaven

Lingehaven
Gorinchem
"Lingehaven". Object van historische betekenis in verband met de stedebouwkundige structuur van de stadskern.

Woning voor brug- en sluispersoneel

Eind 3
Gorinchem
Inleiding WOONHUIS gebouwd in 1910 als woning voor brug- en sluispersoneel bij de Oude Merwedesluis in de Lingehaven. Het ontwerp in Neo-Re..

Hoekpand Bornsteeg. Dwarshuis met schilddak en gevel onder rijk gesneden lijst

Eind 2
Gorinchem
Hoekpand Bornsteeg. Dwarshuis met schilddak en gevel onder rijk gesneden lijst (XIX A).

Tot een huis samengetrokken panden achter lijstgevel met getoogde vensters. In de bovenverdieping schuiframen

Eind 6
Gorinchem
Tot een huis samengetrokken panden achter lijstgevel (XIX B) met getoogde vensters. In de bovenverdieping schuiframen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis met poortdoorgang in traditioneel-ambachtelijke stijl met invloeden van neo-classicisme in Gorinchem

Foto's (1)