Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wilhelminafontein in Gorinchem

Overig

Midden op de Grote Markt
4200AA Gorinchem
Zuid Holland

Bouwjaar: 1889

(1 recensie)

Beschrijving van Wilhelminafontein

Inleiding Centraal op de Grote Markt in het centrum van Gorinchem staat een FONTEIN uit 1898 vervaardigd door door L. Schütz van de zinkfabriek Schütz te Zeist. Ter gelegenheid van deherdenking van de 40-jarige regering van koning Willem III werd in 1889 een vergunning aangevraagd voor het plaatsen van een fontein op de Grote Markt (dat ging toen niet door in 1898 wel). De Classicistische waterfontein, waarvan het bassin werd getekend door Johannes de Bie, werd in 1898 onthuld. Vanwege de troonsbestijging van Wilhelmina in dat jaar, is de fontein "Wilhelminafontein" gaan heten. Het fontein staat in het beschermde stadsgezicht van Gorinchem. Omschrijving De fontein staat in een vierlobbig getrapt bassin van kunststeen dat geplaatst is op een sokkel van hardstenen treden. In de hoeken van de bassin vier waterspuwende kikkers. De fontein zelf bestaat uit een zinken zuil waarop een vrouw met palmtak en lauwerkrans staat. De zuil staat in een bekken dat gedragen wordt door twee reigers en dolfijnen. Op de hoeken van het bekken zijn vier maskers als waterspuwers aangebracht. Het voetstuk van het bekken is op een kunst-granieten voetstuk geplaatst. Hierin is gegraveerd: "Koningin Wilhelmina 31 Augustus 1898". Waardering De fontein uit 1898, is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een in Classicistische stijl vormgegeven, zinken fontein van de firma Schütz uit Zeist. - vanwege het materiaalgebruik en de detaillering. - vanwege de ensemblewaarde als beeldbepalend ornament op de Grote Markt van Gorinchem. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525124
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Wilhelminafontein
4
Recensie door: ()
leuk
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wilhelminafontein in Gorinchem

Hoofdwacht

Grote Markt 6
Gorinchem
23. HOOFDWACHT. (Grote Markt 6) Nagenoeg vierkant stenen gebouw met middenrisaliet, twee verdiepingen en een met leien gedekte kap met plat(..

Stadhuis

Grote Markt 17
Gorinchem
Stadhuis. Laat neoclassicistisch gebouw, 1899-1860 naar ontwerp van A.W. van Dam. Het gepleisterde, rechthoekige bouwwerk heeft een middenri..

In de granaet appel

Grote Markt 11
Gorinchem
Huis met eenvoudige lijstgevel, nieuw beklampt ca.1900 met steen: "In de Granaet Appel 1671".

Dubbel woonhuis

Grote Markt 14
Gorinchem
Inleiding Dubbel WOONHUIS gebouwd in 1902 door de Gorinchemse architect Johannes de Bie in een Eclectische vormgeving waarin verschillende..

Gepleisterd lijstgeveltje met poort. Huis onder schilddak, waarin dakvenster met vleugelstukken

Grote Markt 28
Gorinchem
Gepleisterd lijstgeveltje met poort (XIX A). Huis onder schilddak, waarin dakvenster met vleugelstukken.

Kaart & Routeplanner

Route naar Wilhelminafontein in Gorinchem

Foto's (1)