Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woning voor brug- en sluispersoneel in Gorinchem

Woonhuis

Eind 3
4201CP Gorinchem
Zuid Holland

Bouwjaar: 1910
Architect: Rijkswaterstaat, 10e directie, noordelijk arrondissement onder leiding van ir. Adrianus Antoni Henri Willem König


Beschrijving van Woning voor brug- en sluispersoneel

Inleiding WOONHUIS gebouwd in 1910 als woning voor brug- en sluispersoneel bij de Oude Merwedesluis in de Lingehaven. Het ontwerp in Neo-Renaissancestijl kwam van de Rijkswaterstaat, 10e directie, noordelijk arrondissement onder leiding van ir. Adrianus Antoni Henri Willem König. Het pand staat aan de westelijke kant van de Lingehaven, direct aan het water, naast de brug en vormt de beëindiging van een gesloten gevelwand. Het pand ligt in het beschermde gezicht van Gorinchem. Omschrijving Hoog opgetrokken pand op een rechthoekige grondslag in grauwe baksteen bestaande uit twee bouwlagen en een zolder onder een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak. De zuidelijke gevel is de straatgevel waarin de entree geplaatst is. De beide kopse gevels zijn trapgevels waarvan de linker (west) direct tegen het buurpand geplaatst is en de rechter gevel een onderverdieping aan het water heeft. De achtergevel is grotendeels blind en gaat voor het merendeel schuil achter de buurpanden aan de Langendijk. De gevels zijn horizontaal geleed door middel van speklagen, tussen de bouwlagen zijn muurankers aangebracht. Het pand heeft kruisvensters met luiken voor de onderramen en een roedenverdeling in de bovenramen. Boven de muuropeningen bevinden zich korfbogen met zandstenen aanzet-, sluitstenen en blokjes. De boogtrommels zijn gevuld met siermetselwerk. Voorgevel (zuid) met centraal geplaatste entree onder een meerruits bovenlicht. Aan weerszijden een venster. Op de verdieping twee vensters. Centraal boven de gevel een door de daklijn lopende dakkapel met trapgevel onder een steekkap. De dakkapel heeft een venster. De oostelijke gevel aan het water is een trapgevel en heeft een gepleisterde onderverdieping met twee keer twee gekoppelde vierruits keldervensters. Ter plaatse van de begane grond en de verdieping twee vensters, de zolderverdieping heeft één venster. Tussen de vensters op de eerste verdieping is een gevelsteen uit 1664 geplaatst. Aan weerszijden van het zolderraam bevinden zich gevelstenen met in haut-relëf "Anno" en "1910". Waardering Voormalige woning voor brug- en sluispersoneel is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde - als typologisch voorbeeld. - wegens de historiserende Neo-renaissance bouwstijl en de overeenkomstige detaillering. Het exterieur is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering - vanwege de hoge stedenbouwkundige en ensemblewaarde door de hoekligging aan 't Eind, naast de brug aan het water. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525122
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woning voor brug- en sluispersoneel in Gorinchem

Hoekpand Bornsteeg. Dwarshuis met schilddak en gevel onder rijk gesneden lijst

Eind 2
Gorinchem
Hoekpand Bornsteeg. Dwarshuis met schilddak en gevel onder rijk gesneden lijst (XIX A).

Tot een huis samengetrokken panden achter lijstgevel met getoogde vensters. In de bovenverdieping schuiframen

Eind 6
Gorinchem
Tot een huis samengetrokken panden achter lijstgevel (XIX B) met getoogde vensters. In de bovenverdieping schuiframen.

Lingehaven

Lingehaven
Gorinchem
"Lingehaven". Object van historische betekenis in verband met de stedebouwkundige structuur van de stadskern.

Huis onder schilddak

Eind 10
Gorinchem
Huis onder schilddak. Lijstgevel (XIX B) met getoogde vensters en in de verdieping schuiframen.

Dit is in Abrahams Schoot

Langendijk 70
Gorinchem
Hersteld Evangelisch Lutherse Kerk. Eenvoudig zaalkerkje oorspronkelijk oud-katholiek, verbouwd in 1842, bereikbaar via een poortje in het h..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woning voor brug- en sluispersoneel in Gorinchem

Foto's (2)