Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkelpui in Gorinchem

Gebouw

Appeldijk 3
4201AE Gorinchem
Zuid Holland

Bouwjaar: 1902


Beschrijving van Winkelpui

Inleiding WINKELPUI uit 1902 aangebracht voor een pand uit 1735 dat reeds als rijksmonument geregistreerd is (mon. nr. 16538). De pui is in Eclectische trant vormgegeven met elementen uit het Classicisme, de Renaissance en de Art Nouveau. Het binnen het beschermde stadsgezicht gelegen pand maakt onderdeel uit van de gesloten gevelwand aan de Appeldijk, de oostkade van de Lingehaven. De diverse pakhuizen en de winkelpanden herinneren aan de vroeger haven- en handelsfunctie van de stad. Omschrijving De symmetrische winkelpui over de volle breedte van het pand is geplaatst op een hardstenen plint met waterlijst tussen hoekpilasters van rode strengperssteen. Tussen de hardstenen kapitelen van de pilasters is een houten kroonlijst geplaatst. Centraal geplaatste entree binnen een portiek met een hardstenen stoep. De paneeldeur met sierrooster is gevat in een hoofdgestel onder een hoog bovenlicht. De portiek wordt geflankeerd door gietijzeren, geornamenteerde zuilen met composietkapitelen. De beide grote, gebogen etalagevensters worden afgesloten door bovenlichten met een verticale en deels gebogen roedeverdeling. Achter de etalages zijn hoge etalagekasten geplaatst. Waardering Winkelpui uit 1902 van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een rijk geornamenteerde pui voor een monumentaal pand uit 1735. Het pand is beeldbepalend gesitueerd aan de Appeldijk in het historische centrum van Gorinchem. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525119
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkelpui in Gorinchem

Huis met lijstgevel. Rijke Lodewijk XIV-decoratie rond het middenvenster van de verdieping. Gesneden Lodewijk XIV-consoles onder de kroonlijst

Appeldijk 3
Gorinchem
Huis met lijstgevel uit het midden van de 18e eeuw. Rijke Lodewijk XIV-decoratie rond het middenvenster van de verdieping. Gesneden Lodewijk..

Hoekpand Vogelensangsteeg. Lijstgevel met schuif- en draairamen

Appeldijk 9
Gorinchem
Hoekpand Vogelensangsteeg. Lijstgevel (midden XIX) met schuif- en draairamen.

Pakhuis met kroonlijst en getoogde vensters

Appeldijk 11
Gorinchem
Pakhuis met kroonlijst en getoogde vensters. Steen 1839.

Huis met schilddak, waarin dakvenster met vleugelstukken. Lijstgevel ter breedte van vier assen. Deur met pilasteromlijsting, schuiframen, stoep met p ..

Appeldijk 13
Gorinchem
Het PAND ontleend zijn monumentale waarde uitsluitend aan het aan de Appeldijk gelegen huis met schilddak, waarin dakvenster met vleugelstuk..

Woonhuis met verdieping en kapverdieping onder pannen zadeldak, voorzien van een 19e-eeuwse houten winkelpui met pilasters en geprofileerde kroonlijst ..

Burgstraat 7
Gorinchem
In oorsprong 17e eeuws woonhuis met verdieping en kapverdieping onder pannen zadeldak, voorzien van een 19e eeuwse houten winkelpui met pila..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkelpui in Gorinchem

Foto's (31)

Alle 31 foto's weergeven