Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene begraafplaats: toegangshek in electische trant in Gorinchem

Graf Begraafplaats

W. de Vries Robbéweg 33
4206AK Gorinchem
Zuid Holland

Bouwjaar: midden 19e eeuw


Beschrijving van Algemene begraafplaats: toegangshek in electische trant

Inleiding TOEGANGSHEK van de Algemene begraafplaats in Electische trant uit het midden van de 19de eeuw, geeft toegang tot het oudste gedeelte van de in 1829 gestichtte begraafplaats. Het bevindt zich op een damwand met duiker over de sloot langs de Vries Robbéweg. Omschrijving Het toegangshek bestaat uit twee gietijzeren pijlers met gevleugeld een zandlopermotief als bekroning, geplaatst op betonnen neuten. Tussen beide pijlers zijn twee smeed/gietijzeren, spijlen hekwerken met speerpunten geplaatst. De schuin tegen de damwand geplaatste lage hekwerken rusten op hardstenen neuten en bestaan uit vrij eenvoudige smeedijzeren spijlenhekwerken. Als balustrade zijn aan weerszijden van het oprijpad haaks op dit hekwerk smeedijzeren hekwerken met naar buiten gebogen uiteinden geplaatst. De hekken zijn voorzien van kruislings geplaatste spijlen en hebben een leuning met krulvormige beëindiging. Waardering Het Eclectische, 19de-eeuwse toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde - als vrij gaaf en karakteristiek onderdeel van het oudste deel van de begraafplaats, die stamt uit de begintijd van de aanleg van begraafplaatsen buiten de bebouwde kom. - vanwege de hoge ensemblewaarde als functioneel en ruimtelijk onderdeel van de begraafplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525114
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene begraafplaats: toegangshek in electische trant in Gorinchem

Algemene begraafplaats met diverse grafmonumenten

W. de Vries Robbéweg 33
Gorinchem
Inleiding ALGEMENE BEGRAAFPLAATS met diverse GRAFMONUMENTEN, gesticht in 1829, wordt gevormd door het zuidwestelijke deel van de huidige be..

Dienstwoning

W. de Vries Robbéweg 33
Gorinchem
Inleiding Het symmetrisch opgezette entreecomplex bij de Algemene begraafplaats is in 1908 in één geheel ontworpen in Hollandse Neo-Renai..

Begraafplaatsaula

W. de Vries Robbéweg 33
Gorinchem
Inleiding Het symmetrisch opgezette entreecomplex bij de Algemene begraafplaats is in 1908 in één geheel ontworpen in Hollandse Neo-Renai..

Toegangshek

W. de Vries Robbéweg 33
Gorinchem
Inleiding Het bij de Algemene Begraafplaats behorende TOEGANGSHEK is in 1908 in Hollandse Neo-Renaissancestijl ontworpen door de gemeentea..

Joodse begraafplaats en gelegen buiten de bebouwde kom van Gorinchem

W. de Vries Robbeweg 10
Gorinchem
Inleiding Joodse BEGRAAFPLAATS, gesticht in 1814 en gelegen buiten de bebouwde kom van Gorinchem Omschrijving Vierkant perceel omgeven d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Algemene begraafplaats: toegangshek in electische trant in Gorinchem