Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Metaheir-huis behorend bij de Joodse begraafplaats in Gorinchem

Graf Begraafplaats

W. de Vries Robbeweg 10
4206AL Gorinchem
Zuid Holland

Bouwjaar: 1935
Architect: Bauke van de Zijpp


Beschrijving van Metaheir-huis behorend bij de Joodse begraafplaats

Inleiding METAHEIR-HUIS behorend bij de Joodse begraafplaats, gebouwd in 1935 naar ontwerp van Bauke van de Zijpp in een gematigde Expressionistische stijl. Omschrijving Eenlaags pand op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode baksteen (kettingverband) onder een gebogen zadeldak gedekt met gesmoorde Romaanse pannen. Voorgevel (west) met in het midden een grote spitsboogvormige deur onder een strekkenboog met betonnen aanzet- en sluitstenen. Daarboven een Davidster en een rond venster. In de rechter zijgevel (zuid) een venster met stalen kozijnen en een aanbouw met een deur onder een plat dak. De achtergevel (oost) bezit eveneens een grote spitsboogvormige deur onder een strekkenboog met betonnen aanzet- en sluitstenen. Waardering Het metaheir-huis bij de Joodse begraafplaats is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een metaheir-huis behorend bij een Joodse begraafplaats. - als voorbeeld van een metaheir-huis, vormgegeven in een Expressionistische stijl en als voorbeeld van een bouwwerk uit het oeuvre van de architect Bauke van der Zijpp. Het metaheir-huis is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. - vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van het complex behorend bij de Joodse begraafplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525110
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Metaheir-huis behorend bij de Joodse begraafplaats in Gorinchem

Joodse begraafplaats en gelegen buiten de bebouwde kom van Gorinchem

W. de Vries Robbeweg 10
Gorinchem
Inleiding Joodse BEGRAAFPLAATS, gesticht in 1814 en gelegen buiten de bebouwde kom van Gorinchem Omschrijving Vierkant perceel omgeven d..

Hek bij de Joodse begraafplaats

W. de Vries Robbeweg 10
Gorinchem
Inleiding Het HEK bij de Joodse begraafplaats is in 1882 door J.C.Mortier en Zonen uit Gorinchem vervaardigd en is waarschijnlijk van elder..

Algemene begraafplaats met diverse grafmonumenten

W. de Vries Robbéweg 33
Gorinchem
Inleiding ALGEMENE BEGRAAFPLAATS met diverse GRAFMONUMENTEN, gesticht in 1829, wordt gevormd door het zuidwestelijke deel van de huidige be..

Algemene begraafplaats: toegangshek in electische trant

W. de Vries Robbéweg 33
Gorinchem
Inleiding TOEGANGSHEK van de Algemene begraafplaats in Electische trant uit het midden van de 19de eeuw, geeft toegang tot het oudste gedee..

Dienstwoning

W. de Vries Robbéweg 33
Gorinchem
Inleiding Het symmetrisch opgezette entreecomplex bij de Algemene begraafplaats is in 1908 in één geheel ontworpen in Hollandse Neo-Renai..

Kaart & Routeplanner