Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplatssluis: schuilhokje in Gorinchem

Weg En Waterwerk

Aan het Merwedekanaal aan
4200AA Gorinchem
Zuid Holland

Bouwjaar: 1889-1891


Beschrijving van Begraafplatssluis: schuilhokje

Inleiding Deel uitmakend van het sluiscomplex, zgn. 'Begraafplaatssluis' een SCHUILHOKJE gebouwd bij het zuidelijke sluishoofd tussen 1889 en 1891 in Traditioneel Ambachtelijke stijl. N.B. De onderbouw van dit object is gedeeltelijk vernieuwd. Omschrijving Schuilhuisje bestaande uit een bakstenen en deels betonnen, kruisvormige onderbouw eindigend in een rollaag. Hierop zijn houten wanden geplaatst die bestaan uit gerabatte delen waarop het vierzijdige tentdak rust. Het zinken dak met piron heeft een als kroonlijstje uitgevoerde goot voorzien van een gekartelde rand langs de onderzijde. Waardering Het schuilhuisje is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een dergelijk gebouwtype dat onderdeel uitmaakt van het complex bij de schutsluis. - vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik. - vanwege de ensemblewaarde. - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525107
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begraafplatssluis: schuilhokje in Gorinchem

Begraafplaatssluis: schotbalkloods in Traditioneel Ambachtelijke stijl

In het Merwedekanaal
Gorinchem
Inleiding Deel uitmakend van het sluiscomplex, zgn. 'Begraafplaatssluis', een SCHOTBALKLOODS gebouwd als onderdeel van de schutsluis tussen..

Joodse begraafplaats en gelegen buiten de bebouwde kom van Gorinchem

W. de Vries Robbeweg 10
Gorinchem
Inleiding Joodse BEGRAAFPLAATS, gesticht in 1814 en gelegen buiten de bebouwde kom van Gorinchem Omschrijving Vierkant perceel omgeven d..

Metaheir-huis behorend bij de Joodse begraafplaats

W. de Vries Robbeweg 10
Gorinchem
Inleiding METAHEIR-HUIS behorend bij de Joodse begraafplaats, gebouwd in 1935 naar ontwerp van Bauke van de Zijpp in een gematigde Expressi..

Hek bij de Joodse begraafplaats

W. de Vries Robbeweg 10
Gorinchem
Inleiding Het HEK bij de Joodse begraafplaats is in 1882 door J.C.Mortier en Zonen uit Gorinchem vervaardigd en is waarschijnlijk van elder..

Algemene begraafplaats met diverse grafmonumenten

W. de Vries Robbéweg 33
Gorinchem
Inleiding ALGEMENE BEGRAAFPLAATS met diverse GRAFMONUMENTEN, gesticht in 1829, wordt gevormd door het zuidwestelijke deel van de huidige be..

Kaart & Routeplanner

Route naar Begraafplatssluis: schuilhokje in Gorinchem