Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaatssluis: schotbalkloods in Traditioneel Ambachtelijke stijl in Gorinchem

Weg En Waterwerk

In het Merwedekanaal
4200AA Gorinchem
Zuid Holland

Bouwjaar: 1892-1893


Beschrijving van Begraafplaatssluis: schotbalkloods in Traditioneel Ambachtelijke stijl

Inleiding Deel uitmakend van het sluiscomplex, zgn. 'Begraafplaatssluis', een SCHOTBALKLOODS gebouwd als onderdeel van de schutsluis tussen 1892 en 1893 in Traditioneel Ambachtelijke stijl. Omschrijving Rechthoekige houten loods van een bouwlaag. Het overstekende zadeldak wordt gedragen door korbelen en is gedekt met gesmoorde kruispannen. Het pandje staat op een betonnen voet en heeft wanden van latwerk dat met schuin geplaatste planken als ventilatieroosters is ingevuld. De beide kopse gevels (oost en west) hebben een beschot met een gekartelde onderrand en in het zicht gebleven kapspanten eindigend in een eenvoudige makelaar. In de westelijke gevel is de entree geplaatst die bestaat uit een dubbele houten deur met beslag. Waardering De schotbalkloods is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een dergelijk, zorgvuldig vormgegeven gebouwtype dat ruimtelijk en functioneel onderdeel uitmaakt van de schutsluis. - vanwege de ensemble en stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een complex van landschappelijke elementen en gebouwen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525106
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begraafplaatssluis: schotbalkloods in Traditioneel Ambachtelijke stijl in Gorinchem

Begraafplatssluis: schuilhokje

Aan het Merwedekanaal aan
Gorinchem
Inleiding Deel uitmakend van het sluiscomplex, zgn. 'Begraafplaatssluis' een SCHUILHOKJE gebouwd bij het zuidelijke sluishoofd tussen 1889 ..

Joodse begraafplaats en gelegen buiten de bebouwde kom van Gorinchem

W. de Vries Robbeweg 10
Gorinchem
Inleiding Joodse BEGRAAFPLAATS, gesticht in 1814 en gelegen buiten de bebouwde kom van Gorinchem Omschrijving Vierkant perceel omgeven d..

Metaheir-huis behorend bij de Joodse begraafplaats

W. de Vries Robbeweg 10
Gorinchem
Inleiding METAHEIR-HUIS behorend bij de Joodse begraafplaats, gebouwd in 1935 naar ontwerp van Bauke van de Zijpp in een gematigde Expressi..

Hek bij de Joodse begraafplaats

W. de Vries Robbeweg 10
Gorinchem
Inleiding Het HEK bij de Joodse begraafplaats is in 1882 door J.C.Mortier en Zonen uit Gorinchem vervaardigd en is waarschijnlijk van elder..

Algemene begraafplaats met diverse grafmonumenten

W. de Vries Robbéweg 33
Gorinchem
Inleiding ALGEMENE BEGRAAFPLAATS met diverse GRAFMONUMENTEN, gesticht in 1829, wordt gevormd door het zuidwestelijke deel van de huidige be..

Kaart & Routeplanner

Route naar Begraafplaatssluis: schotbalkloods in Traditioneel Ambachtelijke stijl in Gorinchem