Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zes lantaarnpalen rondom het ontvangstgebouw in Gorinchem

Overig

Spijksedijk 8
4207GN Gorinchem
Zuid Holland

Bouwjaar: 1940
Architect: Merkelbach en Karsten


Beschrijving van Zes lantaarnpalen rondom het ontvangstgebouw

Inleiding ZES LANTAARNPALEN rondom het ontvangstgebouw dat in opdracht van de firma De Vries Robbé naar ontwerp van de architecten Merkelbach en Karsten in 1940 tot stand kwam. Het beton waaruit de lantaarnpalen bestaan is roterend gegoten; een fabricage methode die zelden werd toegepast. Omschrijving Zes ronde, taps toelopende betonnen lantaarnpalen waarvan twee met een grijze en vier met een lichtgroene kleur. De ronde arm eindigt in een ovale, overstekende kap. Waardering De zes lantaarnpalen behorend bij het voormalige ontvangstgebouw van de firma De Vries Robbé zijn van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde - als onderdeel van de voormalige firma De Vries Robbé & Co die voor de gemeente een grote sociaal-economische betekenis had. - vanwege de bijzondere vormgeving en materiaalgebruik. - vanwege de ensemblewaarde in combinatie met het ontvangstgebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525103
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zes lantaarnpalen rondom het ontvangstgebouw in Gorinchem

De Rotonde

Spijksedijk 8
Gorinchem
Inleiding ONTVANGSTGEBOUW met bijbehorend SCHAFTLOKAAL gebouwd in 1940 in opdracht van de firma De Vries Robbé & Co. naar ontwerp van de a..

Bastion XI

Vijfde Uitgang 1
Gorinchem
20. BASTION XI MET KRUITMAGAZIJN, VIJFDE UITGANG EN KAZEMAT. (Vijfde Uitgang bij 1;3;5)Hol bastion met: - op het terreplein nabij de rechte..

Voormalig kruitmagazijn

Vijfde Uitgang 5
Gorinchem
Inleiding Voormalig KRUITMAGAZIJN gebouwd in 1837-1838 in een voor utilitaire gebouwen kenmerkende Traditioneel Ambachtelijk stijl. Onder l..

Courtine XI-I

Vijfde Uitgang 6
Gorinchem
21. COURTINE XI-I MET V.M. WACHTHUIS. (Vijfde uitgang bij 6) Gebroken courtine met: - een coupure in de wal nabij bastion I t.b.v. de Linge..

Joodse begraafplaats en gelegen buiten de bebouwde kom van Gorinchem

W. de Vries Robbeweg 10
Gorinchem
Inleiding Joodse BEGRAAFPLAATS, gesticht in 1814 en gelegen buiten de bebouwde kom van Gorinchem Omschrijving Vierkant perceel omgeven d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zes lantaarnpalen rondom het ontvangstgebouw in Gorinchem