Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Rotonde in Gorinchem

Gebouw

Spijksedijk 8
4207GN Gorinchem
Zuid Holland

Bouwjaar: 1940
Architect: B. Merkelbach en Ch.J.F. Karsten


Beschrijving van De Rotonde

Inleiding ONTVANGSTGEBOUW met bijbehorend SCHAFTLOKAAL gebouwd in 1940 in opdracht van de firma De Vries Robbé & Co. naar ontwerp van de architecten B. Merkelbach en Ch.J.F. Karsten. Het schaftlokaal, dat aan het ontvangstgebouw was gekoppeld, is thans (anno 1998) gedemonteerd en opgeslagen. N.B. Het gebouw is in 1996 naar de huidige lokatie, naar de overzijde van de Linge, verplaatst. Het ontvangstgebouw werd daar gespiegeld weer opgebouwd. Omschrijving Het ronde ontvangstgebouw is op een zeshoekige basis opgetrokken bestaande uit twee bouwlagen en met een eenlaagse, rechthoekige aanbouw. Oorspronkelijk sloot het licht gebogen schaftlokaal van een bouwlaag hierop aan. Het ontvangstgebouw bestaat evenals het schaftlokaal uit een staalskelet waarvan de onderbouw met halfsteens muren van gele baksteen gevuld is, de bovenbouw is voorzien van grote vensterpartijen met rondom een balkon dat rust op stalen kolommen. Het platte, betonnen dak steekt uit ter breedte van het balkon, waarvan de stalen balustrade gevuld is met draadglas. In de schuine zijden van het pand zijn over de volle hoogte en breedte driedelige vensters geplaatst. De ingang van het pand ligt aan de westzijde en bestaat uit een stalen, met glas gevulde pui waarin een dubbele stalen deur met vensters geplaatst is. Tegen de oostelijke zijde van het pand bevindt zich de aanbouw die is opgetrokken in gele baksteen. De zuidelijke gevelzijde van de aanbouw heeft een gekoppeld bandvenster waaronder geklonken stalen platen zijn aangebracht. In de noordelijke gevelzijde is over de volle breedte en hoogte een samengesteld venster geplaatst. In de kopse gevel van de aanbouw is een tweede entree geplaatst. INTERIEUR. Op de begane grond is door middel van een met glas gevulde stalen pui een kantoor afgeschermd. Een stalen, slingertrap leidt naar de eerste verdieping. De vensters zijn voorzien van dubbele beglazing. De bovenlichten kunnen voor een optimale luchtcirculatie gekanteld worden. De vensters zijn voorzien van het oorspronkelijke hang- en sluitwerk. Waardering Ontvangstgebouw met bijbehorend schaflokaal, dat zich thans in opslag bevindt, van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voormalig onderdeel van de fabriek van de firma De Vries Robbé & Co die voor de gemeente een grote sociaal-economische betekenis had en nationaal grote bekendheid genoot. - vanwege de functionalistische vormgeving. - als voorbeeld van een ontwerp uit het oeuvre van de architectencombinatie Merkelbach en Karsten. - vanwege de ensemblewaarde in combinatie met de lantaarnpalen en vanwege de beeldbepalend situering aan een insteekhaven bij de ringweg van Gorinchem. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525102
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Rotonde in Gorinchem

De Rotonde in Gorinchem is het voormalig directie-ontvangstgebouw van het Gorcumse bedrijf De Vries Robbé & Co. De architect is Ben Merkelbach van het bureau Merkelbach & Karsten. De stijl is functionalistisch, een exponent van het Nieuwe Bouwen. Het is in eigen beheer gebouwd aan de oever van de Linge en werd op 11 juli 1941 geopend. Op 21 september 1996 - een poos na het faillissement - werd het gebouw overgevaren naar de andere oever en daar weer in gebruik genomen als woonhuis en bedrijfskantoor. Ook de zes betonnen lantarenpalen werden herplaatst. Naderhand is tevens het schaftlokaal op die plaats herbouwd en op 21 september 2006 werd het complex opnieuw in gebruik gesteld.

In 2002 werd het gebouw opgenomen in het Monumentenregister als Rijksmonument.


Monumenten in de buurt van De Rotonde in Gorinchem

Zes lantaarnpalen rondom het ontvangstgebouw

Spijksedijk 8
Gorinchem
Inleiding ZES LANTAARNPALEN rondom het ontvangstgebouw dat in opdracht van de firma De Vries Robbé naar ontwerp van de architecten Merkelb..

Bastion XI

Vijfde Uitgang 1
Gorinchem
20. BASTION XI MET KRUITMAGAZIJN, VIJFDE UITGANG EN KAZEMAT. (Vijfde Uitgang bij 1;3;5)Hol bastion met: - op het terreplein nabij de rechte..

Voormalig kruitmagazijn

Vijfde Uitgang 5
Gorinchem
Inleiding Voormalig KRUITMAGAZIJN gebouwd in 1837-1838 in een voor utilitaire gebouwen kenmerkende Traditioneel Ambachtelijk stijl. Onder l..

Courtine XI-I

Vijfde Uitgang 6
Gorinchem
21. COURTINE XI-I MET V.M. WACHTHUIS. (Vijfde uitgang bij 6) Gebroken courtine met: - een coupure in de wal nabij bastion I t.b.v. de Linge..

Joodse begraafplaats en gelegen buiten de bebouwde kom van Gorinchem

W. de Vries Robbeweg 10
Gorinchem
Inleiding Joodse BEGRAAFPLAATS, gesticht in 1814 en gelegen buiten de bebouwde kom van Gorinchem Omschrijving Vierkant perceel omgeven d..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Rotonde in Gorinchem

Foto's (1)