Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kantoor in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance in Gorinchem

Woonhuis

Grote Markt 16
4201EA Gorinchem
Zuid Holland

Bouwjaar: 1909
Architect: Johannes de Bie


Beschrijving van Kantoor in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance

Inleiding KANTOOR, behorende bij het woonhuis aan de Grote Markt, gebouwd in 1909 in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance. Het pand maakt onderdeel uit van de gesloten gevelwand aan de Zusterstraat. Het ontwerp is van de hand van de architect Johannes de Bie uit Gorinchem. Omschrijving Het éénlaagse bouwvolume met plat dak is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond. De voorgevel (zuidgevel) aan de Zusterstraat is opgetrokken in rode kalkzandsteen in combinatie met kunststenen dekplaten en aanzet- en sluitstenen. De kozijnen en lekdorpels zijn van hout. De voorgevel wordt geleed door drie traveeën, die geflankeerd worden door naar voren springende lisenen, die boven de gevel uitgebouwd zijn. De linkertravee bestaat uit een rechtgesloten venster met boogtrommel en schuifraam met driedelig bovenlicht. Boven het venster bevindt zich een tweedelig boogfries, dat afgesloten wordt met een waterlijst. Tussen de uitgebouwde lisenen bevindt zich een gemetselde borstwering met kunststenen dekplaat. De middentravee bestaat uit een rechtgesloten venster met een samengesteld raam, waarin twee schuiframen met driedelig bovenlicht zijn geplaatst. Het geheel wordt bekroond door een strek in gedrukte boogvorm, die in het midden gesloten wordt door een diamantkop. In de rechtse travee bevindt zich de entree met hardstenen stoep. De lisenen zijn hier decoratief en trapsgewijs uitgemetseld. De gevel aan de tuinzijde (noordgevel) is opgetrokken uit lichtgrijze kalkzandsteen met rode speklagen en strekken. De entree bevindt zich links. INTERIEUR. Het voormalige kantoor heeft de historische indeling grotendeels behouden. In de gang ligt een polychrome tegelvloer met gestileerde bloem- en bladmotieven. De houten deurkozijnen zijn voorzien van gehoute paneeldeuren en hardstenen neuten en dorpels. Waardering Het kantoor is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde: - vanwege de voormalige functie en als uitdrukking van bedrijfsvoering aan het begin van deze eeuw. - vanwege de karakteristieke vormgeving, detaillering en materiaalgebruik. - vanwege de ensemblewaarde door de ruimtelijk-functionele relatie met het woonhuis aan de Grote Markt 16 en stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de gesloten gevelwand aan de Zusterstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525100
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kantoor in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance in Gorinchem

Herenhuis, verwant aan Neo-Hollandse Renaissance met details in Art Nouveau

Grote Markt 16
Gorinchem
Inleiding WOONHUIS van het type herenhuis in een aan de Neo-Hollandse Renaissance verwante bouwtrant met details in Art Nouveau uit 1909. D..

Dubbel woonhuis

Grote Markt 14
Gorinchem
Inleiding Dubbel WOONHUIS gebouwd in 1902 door de Gorinchemse architect Johannes de Bie in een Eclectische vormgeving waarin verschillende..

Huis met gepleisterde lijstgevel

Molenstraat 8
Gorinchem
Huis met gepleisterde lijstgevel (ca.1800 ?).

Stadhuis

Grote Markt 17
Gorinchem
Stadhuis. Laat neoclassicistisch gebouw, 1899-1860 naar ontwerp van A.W. van Dam. Het gepleisterde, rechthoekige bouwwerk heeft een middenri..

Gepleisterde lijstgevel voor huis onder hoog schilddak met dakvensters

Groenmarkt 3
Gorinchem
Gepleisterde lijstgevel (XVIII) voor huis onder hoog schilddak met dakvensters. Deur met bovenlicht. Stoep met palen. Achter dit huis een pa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kantoor in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance in Gorinchem

Foto's (1)